Sociálne siete

Zdravie

Pečeň v ľudskom tele? Poznáte jej unikátne a nenahraditeľné vlastnosti?

Vedeli ste napríklad, že významným prostriedkom na podporu regenerácie pečene sa ukazujú esenciálne fosfolipidy, ktoré pochádzajú zo sójových bôbov. Ukázalo sa totiž, že majú takmer identickú stavbu ako membrány väčšiny pečeňových buniek. Táto „náhradná“ stavebná jednotka môže pomôcť pri regenerácii stukovatenej pečene a zlepšiť tak ultrazvukové nálezy a stuhnutosť pečene, a tiež významne znížiť hladiny transamináz.

Zverejnené:

Upravené: 2. júla 2021 o 15:19

1267

lekar
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash

REKLAMA

Tlačová správa/PR

BRATISLAVA – V nasledujúcich riadkoch sme sa rozprávali s odborníkom-lekárom na tému „pečeň v ľudskom tele“. MUDr. Marián OLTMAN, PhD., hepatológ z bratislavského centra THALION, ktoré sa venuje diagnostike a liečbe chorôb pečene už viac ako 15 rokov, prezradil nielen unikátne postavenie tohto orgánu v ľudskom tele, ale všetko, čo treba o samotnej pečeni vedieť.

Pečeň a jej unikátne postavenie?

Ak chceme správne pochopiť funkciu pečene, jej unikátnosť a nenahraditeľné vlastnosti, musíme sa snažiť súbežne porozumieť aj útvaru, v ktorom pečeň funguje. Predstavte si dokonalý rovnostranný trojuholník, ktorý tvoria tri dokonalo rovnaké uhly a tri dokonalo rovnaké strany. Na jednom vrchole je črevo s črevnou výstelkou, na druhom mikrobiálne osadenie čreva, teda malé priateľské baktérie osídľujúce tieto miesta a na tretej, hore, na vrchole, je pečeň. Všetky tieto tri časti sú si rovnocenné. Čokoľvek by z tejto schémy vypadlo, alebo by nespolupracovalo, bol by to koniec veľmi dôležitého systému v ľudskom tele. Ak však tieto tri zložky fungujú správne, tak máme zabezpečenú nesmierne dôležitú ochranu.

Pečeň ako obrovský biofilter?

Človek za celý život zje niekoľko ton potravín. Málokto z nás si uvedomujeme, že sme nevyhnutne odsúdení na to, aby sme celý život jedli, že naše telo sa musí obnovovať a k tomu potrebujeme kvalitnú výživu. Tým, ako a čo jeme, si budujeme nielen svoje telo, ale aj imunitu. Ak ku nesprávnej skladbe potravy pridáme ďalšie negatíva moderného životného štýlu, ku ktorým sa ešte dostaneme, vzniká základ pre rôzne civilizačné choroby, kde trpí aj naša pečeň.

Všetko čo zjeme, všetko čo sa vstrebe cez črevnú sliznicu, musí ísť cez pečeň a pečeň rozhoduje o tom, čo s tým bude ďalej. Preto hovoríme, že slúži ako taký veľký biofilter, kde nastávajú rôzne procesy. Slúži aj ako špajza. To znamená, že sa tam odkladajú veci, ktoré nepotrebujeme hneď, ale do zásoby. Keď ich niektoré tkanivo v organizme bude potrebovať, tak si ich sem prídu vybrať. Pečeň okrem zásobárne funguje aj ako veľký filter na všetko zlé a nepotrebné, čo odchádza cez žlčové cesty a stolicu von z nášho organizmu.

Predstavte si, že by v tomto systéme pečeň nebola. Všetko, čo by sme zjedli, teda aj toxíny, rôzne nežiaduce látky a baktérie, by sa nám dostávali do tela a určite by nás to zabilo. Preto je pečeň unikátna a preto ju musíme chápať ako neoddeliteľnú súčasť spomínaného zlatého trojuholníka: črevo/črevná sliznica, správne baktérie a pečeň.

Prečo sa pečeni venuje viac pozornosti než kedykoľvek predtým?

Ako už vieme, zdravá pečeň potrebuje zdravé črevo a dobré baktérie. Keďže je tých baktérií v našom tele viac ako našich buniek, zoberte si, aký obrovský kompostér spolu tvoria. Večer niečo zjeme a najneskôr o 12 hodín máme z toho dokonalý kompost. Miliarda probiotických baktérií musí urobiť v čreve za krátky čas precíznu robotu a musí si ju urobiť ešte k tomu aj správne. Ak sa táto mikrobiota naruší alebo chýba, náš imunitný systém reaguje negatívne a konkrétne v čreve nastáva porucha priepustnosti sliznice. V dôsledku porušenia tejto ochrannej bariéry čreva začína byť pečeň bombardovaná vecami, ktoré by sa do nej nemali dostať. Škodia jej a pod tlakom tohto dlhodobého bombardovania začína tukovatieť. Takto vzniká zápal, ochorenie, ktorému hovoríme steatohepatitída. Keď je steatohepatitída dostatočne dlho prítomná, napríklad 20-30 rokov, vzniká potom ďalej efekt, ktorý voláme cirhóza alebo nádor pečene. Kto dokáže čítať medzi riadkami, tu niekde nájde aj moju odpoveď na to, prečo, a tak zrazu, ochorenia pečene narástli. Od roku 1976 doteraz je to o ohromných 400%! Za všetkým môžeme hľadať nesprávny životný štýl.

Aký životný štýl pečeni nevyhovuje?

Vo všeobecnosti sme prešli na nesprávne zloženie stravy. Máme takzvanú diétu na západný štýl – „western style diet“ (The Western Pattern Diet (WPD)), ktorá ako jediná z diét škodí. Lebo ináč majú diéty pomáhať. Princíp toho, prečo je WPD škodlivá tkvie v tom, že obsahuje veľmi veľa kalórií, málo vláknin a veľa cukrov. Ak sa vrátime k nášmu zlatému trojuholníku, potom nám musí byť jasné, že ak máme nesprávne zloženie stravy, meníme si aj skladbu baktérií v čreve na menej prospešné a pečeň je v dôsledku toho potom ešte viacej zaťažená. To je prvý krok na ceste, ktorá škodí našej pečeni.

Ďalším faktorom vplývajúcim na správne fungovanie zlatého trojuholníka, a teda aj fungovanie pečene, je super hygiena. Žijeme moderným spôsobom, strácame bezprostredný kontakt s prírodou, upúšťame od farmárčenia, teda prestávame byť v styku s pôdou a so zvieratami, čo má za následok, že strácame kontakt s rôznymi ďalšími baktériami. Prakticky nás ani nemajú kde osídliť tie správne probiotické baktérie, pokiaľ sa uzatvárame do svojich bytov. A síce sa to snažíme vylepšovať tým, že užívame rôzne super potraviny, ako napríklad toľko spomínanú bryndzu, alebo kvasenú kapustu a podobne, to všetko je správne a veľmi dobré, no, bohužiaľ, len to nestačí. A okrem toho, treba to robiť stále, nielen vtedy, keď zistíme, že nastáva problém.

Treťou veľkou negatívnou položkou je nedostatok pohybu. Skrátka sa nehýbeme. Naše gény sa vyvíjali niekoľko desiatok tisíc rokov na to, aby sme nachádzali potravu a dokázali vďaka tomu prežiť. Situáciu, kedy stačí na prežitie jeden pohyb, teda natiahnuť ruku do chladničky, máme asi len posledných 100 rokov. Hovorím tomu smutný príbeh lovcov mamutov. Kedysi bol totiž mamut raz za čas a bolo nepredstaviteľné, aby sa človek toľko nehýbal a jedol tak často a nad mieru. Gény sú z týchto čias poučené, nedajú sa len tak prepísať. Preto, keď príde veľa jedla, dajú signál, aby sa nadbytok odkladal. Lenže dnes máme mamuta v chladničke hocikedy a na počkanie, vychutnávame ho niekoľkokrát za deň a jeho prebytky ukladáme v množstvách do tukového tkaniva aj pečene. Mamut je tu nonstop, stále len odkladáme a odkladáme a zrazu je tých zásob v našom tele toľko, že už ich nemáme šancu minúť. Výsledkom je potom nadváha, obezita, hypertenzia, cukrovka a množstvo ďalších súvisiacich ochorení. A sú to tiež hlavné príčiny, prečo narastajú aj choroby pečene.

Najčastejšie ochorenia pečene

Prvou je spomínané stukovatenie pečene, alebo steatóza. V minulosti nebola považovaná za veľkú hrozbu, domnievali sme sa, že do určitej miery nevadí. No posledných 10 rokov sa potvrdzuje, že ani steatóza nie je úplne beztrestná a je potrebné venovať tomuto ochoreniu pozornosť, zvýšiť mieru jej kontroly a rozhodnúť o liečebnom postupe  vo forme zmeny životosprávy, prípadne  farmakologickej liečbe esenciálnymi fosfolipidmi.

Ak je dlhodobo prítomná, dlhodobo stresuje každú jednu pečeňovú bunku. Predstavte si, že pečeň funguje ako vaša špajza. Všetko do nej skladujete a vbehnete do nej zakaždým, keď niečo potrebujete. Presne viete, kde máte siahnuť po marmeládu, kde si odkladáte kompóty, kde zeleninu, a tak ďalej. No zrazu vám začne chodiť obrovské množstvo tuku, celé sa to tam roztečie a pomieša. Do toho nastane situácia, kedy potrebujete vitamín B12, siahnete poň do špajzky, hľadáte to tam, v tej pečeni, ale neviete nájsť. Výsledkom je nebezpečný stres, my, lekári, mu hovoríme oxidačný a apoptický  stres, ktorý nakoniec vedie k ochoreniam pečene. Najprv to vedie k veľmi ľahkému stupňu zápalu, súčasne vzniká ľahký stupeň fibrotizácie pečene, alebo jazvovatenie. Normálna pečeň má primerané množstvo takzvaného spojiva, no tým, že ju stresujeme, spojivového tkaniva pribúda, fibrotizuje a spúšťame tým ochorenia pečene, o ktorých sa tu dnes bavíme.

F0 sa číta ako fibróza nula a znamená normálnu pečeň. Potom nasleduje F1, F2 a F3. F4 už nasvedčuje cirhózu, ktorá má tiež svoje štádiá. Tie prvé sa ešte dajú zastaviť a možno aj trošku zlepšiť, no nejde to samo. Ak človek chce pomôcť svojej pečeni, musí jej pomáhať naozaj, nečakať na zázrak, ktorý to urobí za neho. V prvom rade musí sám pristúpiť k liečbe zodpovedne. Tie posledné štádiá cirhózy sú už potom, bohužiaľ, nezvratné.

Čo môže jednotlivec urobiť pre zástavu ochorenia a zlepšenie funkcie pečene?

Pozorujem mnohých ľudí a väčšina z nich sa v dnešnej dobe spolieha na to, že dynamický vývoj vedy a medicíny sa o nich postará. Že ich problém moderná medicína vyrieši, síce za ich prítomnosti, ale bez ich väčšej námahy a snahy. A hoci naozaj v mnohých oblastiach napredujeme a darí sa nám robiť pokroky, musíme si zložiť ružové okuliare a zdôrazňovať, že takéto zázraky sa nedejú na počkanie a už vôbec nie len tak. Ak človek nechce aby sa spomínané tukovatenie dokončilo, alebo nechce aby vôbec vzniklo, musí k tomu prispieť v prvom rade on sám.

Správna životospráva nie je otázkou módy, musí to byť ako s vierou. Neprejavuje sa každodenným chodením do kostola, ale každodennými skutkami, ako sa k čomu postavíme, ako sa správame, ako zareagujeme. Ak si niekto myslí, že tri roky bude žiť ľahostajným štýlom „ruka hore“, potom si dá na pár dní diétu a bude zase všetko vybavené, tak ho asi sklamem. Takto to nefunguje. Prial by som si, aby sme mali na pamäti, že toto nie sú veci, ktoré vás zabijú zajtra, ale zabijú nás o 10, 15 až 20 rokov. To znamená, že každý deň stojíme na križovatke a je potrebné rozpoznať, ktorá cesta je správna. A to, že sa o seba nestaráme, nedbáme o svoju životosprávu, nehýbeme sa a priliepame sa na svoje pohodlné gauče, to rozhodne správna cesta nie je. Mnoho ľudí si to neuvedomuje, ale sami si týmto spôsobom zabezpečujeme, aby sme zomreli skôr.

Neojedinelé prípady a NASH?

Nie je ich málo. Dostávame sa k ďalšej zaujímavej časti tejto témy. Zaujímavosťou rovnako je, že u niekoho môže byť stukovanie pečene sinusoidálne, to znamená, že chvíľku je prítomné, chvíľku zase nie. Môže prejsť do takého zápalu, ktorý sa prejaví zvýšenými pečeňovými testami z krvi. Vtedy hovoríme o takzvanej NASH – nealkoholovej steatohepatitíde pri ktorej ten proces vývoja od F0 po F4 veľmi akceleruje. To znamená, že kým obyčajná steatóza môže u niekoho trvať 20 rokov, s NASH môže prebehnúť rýchlejšie a trvať len 10-15.

Rizikové faktory NASH?

Takisto, aj medzi rizikové faktory NASH patrí jednoznačne nevhodná skladba potravy, nedostatok pohybu. No máme aj takých pacientov, ktorí sú chudí, na pohľad vitálni a aj napriek tomu majú steatózu. Existujú totiž aj geneticky dané príčiny, ktoré k tomuto ochoreniu vedú, no to je skutočne minorita pacientov, naozaj veľmi malá a špecifická vzorka. 95% ľudí má steatózu a steatohepatitídu (NASH) z príčin, ktoré sme vymenovali vyššie: nevhodná skladba potravy, nedostatok pohybu, Aruka v ruke s tým potom idú aj ďalšie problémy a pridružené ochorenia, ako: hypertenzia, ateroskleróza, cukrovka, a tak ďalej, a tak ďalej.

A čo základy zdravej pečene?

Sú rôzne cesty, nie na všetky máme priamy dosah, ale predsa nejaké sú. Opäť sa vraciame k nášmu zlatému trojuholníku: črevo, baktérie a pečeň.

Pračlovek nemal na potrave vypísané zloženie, ani nevedel čítať a dokonca ani nevedel, že exitujú nejaké baktérie, a predsa ich dostal. Znamená to, že príroda si to už nejako sama zariadila a my nad tým nemusíme veľa rozmýšľať. Väčšinu tej správnej mikrobioty, správneho zloženia črevného osídlenia, totiž získavame už v útlom detstve. Znamená to, že veľmi veľkým pozitívnym faktorom pre človeka, do jeho budúcnosti a pre jeho vývoj, je dojčenie. Ak mama dojčí svoje dieťa, dáva mu zlato, dáva mu svoje srdce a praje mu to najväčšie a najdlhšie zdravie, vrátane zdravia pečene. Ďalej, všimnite si všetky mláďatá, všimnite si, že aj malé psíky, aj mačky a rovnako aj deti, všetky mláďatká chcú všetko olizovať. To je tiež jeden z mechanizmov, ktorý zariadila príroda a vďaka ktorému sme postupne osídľovaní rôznym množstvom prospešných baktérií. Pozor, ja nehovorím, že styky s vonkajškom nemajú aj svoje nebezpečné stránky. Áno, existujú aj patologické baktérie a vírusy, ale ak sa pohybujeme v bežnom priestore, vzájomný kontakt s okolitým svetom a napríklad aj medzi nami, ľuďmi je nesmierne dôležitý. Bohužiaľ, toto sa postupne vytráca a nie je to dobre.

Fungovanie systému – črevo, baktérie a pečeň je mimoriadne dôležité. My sa ešte len narodíme a náš slizničný imunitný systém v čreve už čaká na svoje prvé, obrovské rande, práve s týmito správnymi baktériami, aby nás spolu mohli po zvyšok života chrániť.

(Len pre porovnanie, o aký gigantický ochranný systém ide, si môžeme ukázať na príklade povrchu čreva a povrchu ľudskej kože. Povrch čreva tvorí asi 200 až 250 metrov štvorcových, zatiaľ čo povrch kože len 1,7 metra štvorcového.)

Keď tam baktérie neprídu, črevo a slizničný bunečný systém, na tej ploche 200-250 m2, sa nebude vyvíjať správne. Výsledkom môže byť nedobré trávenie počas celého ďalšieho vývoja a, samozrejme potom aj veľká záťaž na pečeň.

Viete, imunitný systém nás má chrániť, v zmysle „cudzie nechceme, vlastné si nedáme“. Lenže keď my za celý život zjeme niekoľko vagónov potravy, je jasné, že zjeme aj veci, ktoré nie sú nášmu telu príbuzné. A práve vďaka týmto správnym baktériám a  vyzretej slizničnej bariére v čreve, následne aj správnou funkciou pečene, nastáva správna imunitná reakcia, takzvaná mierotvorná reakcia, ktorá zjednáva v našom organizme s cudzími látkami mier.

Udržiavanie správneho fungovania pečene?

Potom je tu ešte cesta, po ktorej musíme ďalej kráčať už len sami a za seba. A tu sa vraciame k veciam, ktoré pečeni škodia a ktorým sa musíme naučiť odolávať. Ani ja sám nie som úplne ukážkový typ. Aj ja si rád dám z času na čas nejaké údené mäsko a tiež sladké, to ale až taký problém nie je. Problém je, ak konzumujeme tieto veci nevyvážene. Ak očakávame, že sa tieto negatívne závislosti a chute stanú našim životným štýlom, že ich budeme používať a aplikovať celé roky v životospráve a budeme potom čakať, že to bude dobré. No skrátka, nie. Treba si dožičiť, ale s mierou. Skladbu našej potravy musíme striedať a vyvažovať.

Obranný štít pečene, prvá línia pečene. Čo to znamená?

Fosfolipidy a iné dôležité látky pečene sú malí, no zato veľmi dôležití obrancovia, ktorých si môžeme predstaviť aj ako nejakú hradbu pečene. Na tento štít neustále narážajú rôzni nepriatelia, sú to všetky tie negatívne a škodlivé záležitosti, o ktorých sme sa zhovárali vyššie: rôzne toxíny, mastné, pražené, presladené, v prípade alkoholovej steatózy aj alkohol, skrátka všetko škodlivé, čo sa vstrebe z tráviaceho traktu. Fosfolipidy sú síce súčasťou výzbroje a brnenia pečene, ktoré nás chráni pred tým, aby sme sa ľahko nezraňovali, ale ak chceme vyhrať vojnu, nemôžeme ich v tom nechať samotné, musíme sa bitky aj sami aktívne zúčastniť.

Ťažko riešiteľné následky?

Črevo a aj pečeň sa dá transplantovať. Dokonca pečeň má úžasnú regeneračnú schopnosť. Ale to všetko závisí od času, ktorý nám na to zostáva. Ak sa naraz zničí celá pečeň alebo celé črevo, niet návratu. Nevieme s poškodením takéhoto rozsahu preklenúť obdobie, ktoré je potrebné na to, aby sme stihli našiť novú pečeň alebo nové črevo. Viete, keď vypovedajú obličky, máme dialýzu, ale na pečeň a na črevo nemáme nič. Preto je veľmi dôležité vnímať tieto dva orgány a správne baktérie, ako jeden celok a dôležitý systém, a o ich fungovanie sa správne starať, kým je to možné a prirodzené.

Tip redakcie

essentialeVoľnopredajný liek Essentiale® 300 mg obsahuje esenciálne (základné) fosfolipidy, ktoré sú takmer identické ako fosfolipidy membrán pečeňových buniek. Pri pečeňových ochoreniach, pri ktorých dochádza k poruche látkovej premeny pečeňovej bunky, sú takto podané fosfolipidy prednostne využívané pečeňovými bunkami a zabudovávané do ich bunkovej membrány. Liek podporuje nasledujúce deje: normalizáciu narušených funkcií a enzymatických aktivít pečeňovej bunky, uvoľnenie energetických zásob v pečeňovom tkanive, urýchlenie a podporu regenerácie pečeňových buniek, úpravu rovnováhy krvných tukov, stabilizáciu žlče.

Spomínaný liek môžu užívať deti od 12 rokov (cca 43 kg), doba liečby nie je časovo obmedzená.

Essentiale® 300 mg a Essentiale® forte 600 mg sú lieky na vnútorné použitie. Pozorne si prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA