Sociálne siete

Cestovanie

Kúpele v Turčianskych Tepliciach navštevovali cisári. Royal Palace potvrdzuje kráľovskú silu prírody

Historické centrum Horného Turca a kúpeľné mesto. To sú Turčianske Teplice pokladané za jedno z najstarších kúpeľných miest na Slovensku. Prvá písomná zmienka o tomto meste – o teplých prameňoch – pochádza ešte z roku 1281 a história ich kúpeľov siaha až do 13. storočia.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 8:37

1337

Hotel Royal Palace Turcianske Teplice
Zdroj: Amazing Places/Hotel Royal Palace Turčianske Teplice

REKLAMA

BRATISLAVA – V okolí sa nachádza množstvo turistických trás, veľa možností na kúpenie či wellness a, samozrejme, rôzne iné atrakcie. Gaderská dolina patrí medzi najznámejšie doliny Veľkej Fatry a vďaka svojej nenáročnej trase a veľkej ponuke prírodných krás je vyhľadávanou destináciou turistov. Na jej konci sa tiež nachádza zaujímavý prírodný úkaz – skalnatý portál Čertova brána a aj napriek svojmu názvu tu čakajte raj na zemi.

V pohorí Veľká Fatra sa tie nachádza zrúcanina Blatnického hradu z druhej polovice 13. storočia, pričom sa k nej dostanete buď pešo cez spomínanú Gaderskú dolinu – od Blatnice približne dva kilometre k prvej horárni a potom asi 15 minút do kopčeka cez nevyznačený chodník. Alebo kratšou cestou popri kostolu v obci na lúku po úbočí až do mierneho sedla. Tam už sa držte vpravo a nasledujte od križovatky Gaderskej a Konskej doliny po turistickej značke.

Ak ste ju ešte nevideli, tak určite ste o nej minimálne počuli. Harmaneckú jaskyňu pri obci Dolný Harmanec sa oplatí navštíviť. Vstúpite priamo do Izbice – jej vstupná časť, ďalej vás už čakajú nádherné podzemné siene a chodby, sú tvorené bielou vápencovou kvapľovou výzdobou. Zaujímavosťou jaskyne je i to, že tu žije desať druhov netopierov. V blízkosti tejto jaskyne sa nachádza ešte jedna, síce menej známa, ale taktiež zaujímavá so svojou sinitrovou výzdovou Dekrétova jaskyňa. Vstup do nej je voľný, ale nechýba tu informačná tabuľa, ktorá návštevníkom prezradí o mieste viac.

Ak budete v tomto regióne, tak by ste nemali vynechať stred alebo srdce Európy. Na kopci pri Kremnických Baniach sa vyníma Kostol sv. Jána Krstiteľa. Geografickým stredom Európy je práve stred veže spomínaného kostolíka.

Máme za sebou turistiku, hrad, jaskyne a kostol, čo tak ešte spomenúť nejaké vodopády.  Necpalské vodopády nájdete v Necpalskej doline – rozdeľuje masív pohoria Veľká Fatra a ústia do Turčianskej kotliny. V časti Balcierovo sa nachádza prvý vodopád Necpalskej doliny a to Vodopád Revúcky mlyn – ide o najvýraznejší vodopád v doline.

Tých miest, ktoré sa v okolí nachádza, je naozaj dosť. Ak máte dosť času, tak sa môžete vybrať do mestečka Banská Štiavnice, navštíviť Bojnický zámok či ZOO v Bojniciach alebo sa pozrieť do Malej Fatry – tu sa dozviete viac o pltníctve na Váhu – čaká tu na vás sedem kilometrov dlhá plavba pod hradom Strečno.

Jeden z najluxusnejších hotelov na Slovensku

Ak sa však vrátime späť k samotným Turčianskym Tepliciam, tak musíme spomenúť kráľovský Hotel ROYAL PALACE v štýle art deco, ktorý podčiarkuje svoje historické korene a zároveň odkazuje na vybranú spoločnosť, ktorá kúpele po stáročia navštevovala.

Hotel ROYAL PALACE

Hotel ROYAL PALACE*****

Čo hovorí história?

Ešte v roku 1271 bola prvá historky doložená zmienka v darovacej listine uhorského kráľa Ladislava IV. V nej sa spomína, že na území Turca sa vyskytuj prírodné termálne pramene. V roku 1423 na vlastnej koži vyskúšal účinky termálnej liečivej vody aj uhorský cisár Žigmund Luxemburský (v dnešnom prameni Royal Bath). V roku 1573 hostia kúpele i cisára Maximiliána Habsburského.

turcianske royal palace hotel

Zdroj: Amazing Places/Hotel Royal Palace Turčianske Teplice

V roku 1728 vzniká nad jedným z prameňov Zelený kúpeľ, je pristavená aj časť s piatimi izbami. V roku 1848 sa začalo s výstavbou kúpeľného parku, ktorý mal byť zelenou plochou, miestom oddychu a prechádzkou hostí kúpeľov.  V roku 1881 sa už Zelený kúpeľ stáva minulosťou, vyrástla tu nová dominanta kúpeľov a mesta Modrý kúpeľ.

V roku 1927 sa zas postavil Grand Hotel, ktorý sa neskôr premenoval na Liečebný dom Malá Fatra. Po druhej svetovej vojne v roku 1949 sa miestne kúpele stali súčasťou štátneho kúpeľného programu, a tak vznikajú i nové liečebné domy. A v roku 2013 sa začala rozsiahla rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatk Kollárov dom, rekonštrukciou a prepojením s liečebným domom Malá Fatra a Modrým Kúpeľom vzniká luxusný Hotel ROYAL PALACE***** a dominanta kúpeľného mesta Royal Bath. V dnešnej podobe je hotel otvorený od roku 2018.

hotel

Hotel ROYAL PALACE*****

A čo hovorí súčasnosť?

Amazing Places potvrdzuje, že toto miesto je jednoducho dokonalé.

restauracia

Reštaurácia. Zdroj: Amazing Places/Hotel Royal Palace Turčianske Teplice

„Máte náročnú prácu, ste stále v strese? Alebo vás trápia zdravotné problémy či si len jednoducho chcete oddýchnuť a načerpať nové sily? Tu vám doprajú potrebnú zdravotnú starostlivosť od A po Z! Užijete si luxusné ubytovanie, špičkovú gastronómiu a z hotela budete odchádzať úplne vymenení – v tom najlepšom.“

Nájdete tu tak širokú ponuku liečebných  procedúr navyše za prítomnosti prírodných zdrojov minerálnych termálnych prameňov. Hotel je prepojený chodbou so Spa & Aquaparkom, v ktorom nájdete bazény a vodné atrakcie. Vďaka zloženiu minerálnej vody je Spa & Aquapark jediný aquapark so Zlatým prameňom na Slovensku. Dva bazény (Ľudový a Červený kúpeľ) stoja priamo na minerálnych žriadlach.

Dobre vedieť

Turčianske liečivé pramene sú vyhlásené za liečivé termálne minerálne vody. Termálna liečivá minerálna voda napomáha zlepšeniu cirkulácie krvi a lymfy. Voda pôsobením tlaku pôsobí ako bandáž, to vlastne uľahčuje cvičenie a pohyb vo vode.

Royal Bath

Royal Bath, zdroj: Amazing Places/Hotel Royal Palace Turčianske Teplice

A vedeli ste, že termálna liečivá minerálna voda sa používa k čiastočným i celkovým kúpeľom, ale aj k pitným kúram pri určitých druhoch ochorení? Z urologického hľadiska pre obsah síranu vápenatého – CaSO4, ktorý znižuje pH moču, je veľmi vhodná pri fosfátových a karbonátových kameňoch a piesku v močových cestách.

Royal Palace je tak luxusnou voľbou nielen kvôli ponuke wellness, ale ponúka nekonečne veľa liečebných procedúr v spojitosti s rôznymi druhmi masáží a skrášľovacích kúr. Navyše budete ubytovaní ako samotní cisári či králi a vychutnáte si i kráľovské jedlá v reštaurácii.

Počuli ste už o CO2 zábaloch, ktoré zlepšujú prekrvenie? Ďalej tu máte možnosť vyskúšať kúry, ktoré pomáhajú s urologickými problémami, ale aj kúry pre ženy. Bodyforming zas vyformuje vašu postavu a odbúra nejaký ten tuk navyše a po gold procedúre, kde vám aplikujú na tvár sérum z termálneho prameňa za použitia 24-karátového zlata, nebudete veriť vlastným očiam, čo to urobí s vašou pleťou.

Náš tip na záver

V okolí sa nachádza aj populárny prameň ešte populárnejšej minerálnej vody. Nielenže ide o mimoriadne chutný prameň, ale zároveň i zdraviu veľmi prospešný. Pomáha pri problémoch s trávením, rýchlejšie sa vďaka pitiu tejto vody vstrebáva kalcium do tela a má tiež protialergický účinok. Hovoríme o minerálnom prameni Budiš, kde si môžete prísť s fľaškou a voľne si načapovať minerálku. A vedeli ste, že túto vodu pili aj básnik Ján Kollár či historik Matej Bel?

Zdroj: Amazingplaces.cz, royalpalace.therme.sk

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA