Sociálne siete

Cestovanie

CIMRA BUDE: Originálna chalúpka v Lužických horách

„Nový projekt. Starý dom. Krásne miesto. Priestor snov.“ Takto nejako opisujú svoju „CIMRU“ majitelia. V tomto význame však cimra znamená len to najkrajšie, čo si viete predstaviť – originálne a jedinečné miesto, ktoré jednoducho musíte vidieť. A aj keď vám krásne sny zaželá svojím zvukom kamarát červotoč, nemusíte sa ho báť. Majitelia mu zabezpečili vlastný domov…

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 8:22

2272

brloh
Originálne ubytovanie ponúka chalúpka v Libereckom kraji. Zdroj: Amazing Places/CIMRA BUDE

REKLAMA

BRATISLAVA – Svoj príbeh si píše aj stará chalúpka v novom šate priamo v dedinke Prysk, ktorú nájdete v Libereckom kraji na západe Lužických hôr. Chalúpka s originálnym názvom už patrí aj medzi Amazing Places. 

Táto malebná dedinka je vyhľadávaná aj medzi turistami, športovo založení sa môžu prejsť po malom turistickom okruhu okolo Prysku – má približne osem kilometrov. Tento kraj je známy vďaka svojej sklárskej tradícii. Priamo v obci sa nachádza Kostol sv. Petra a Pavla, ktorý si históriu písal už v roku 1409. V roku 1640 bol však vypálený a nanovo postavený v rokoch 1718 – 1721 a v rokoch 2013-2014 prešiel celý areál nákladnou rekonštrukciou. Ak už budete v okolí, tak určite sa treba na toto miesto pozrieť.

V blízkosti sa nachádzajú romantické útvary z piesku a čadiča, zaujímavá je napríklad Panská skála. A vedeli ste, že práve tu sa natáčala aj obľúbená rozprávka Pyšná princezná? Tam sa totiž skrýval kráľ Miroslav so svojou princeznou Krasomilou. Dnes je Panská skála národnou prírodnou pamiatkou a zároveň sa hrdí titulom najnavštevovanejšieho geologického útvaru v ČR. Za zmienku stojí aj prírodná pamiatka Pustý zámok, ktorý leží tri kilometre od Českej Kamenice.

Vráťme sa však k malej chalúpke, ktorá prešla citlivou rekonštrukciou. Ako hovoria samotní majitelia, ktorí sa držia princípov slow turizmu, naposledy bol hlavným nájomníkom starý dobrý kamarát – červotoč. Jeho rodina tu žije od nepamäti, už mnoho pokolení. „Jak se říká: “Kde to nechroustá (při usínání) nad hlavou, tam to nežije.” To je motto domácich.

Skryté poklady na Cimre
cimra

Dobová snímka, zdroj: cimrabude.cz/stary-dum

Na Cimre sa však stále niečo deje, práce tu pokračujú, a tak je dosť pravdepodobné, že pri ďalšej návšteve tu hostia objavia niečo nové, iné. Kam však oko spočinie, tak je vidieť nejaký zaujímavý detail. Či už je to nápis na stenách, alebo historické prvky, stromy v izbe, svetelné znamenie na toalete. Je toho veľa, čo sa tu dá objavovať.

Majitelia sa snažia udržať na tomto mieste hodnotu histórie, a tak ju hľadajú pod nánosom ílu, farieb, obkladov, ale aj lístia. Pripomínajú, že to je beh na dlhú trať a teda ešte je zrejme čo objavovať.

Pri rekonštrukcii a nielen pri nej používajú miestne materiály a snažia sa držať princípov Eco-friendly. A tak triedia a recyklujú odpad, využívajú metódu upcyklácie (proces premeny odpadového materiálu alebo nepotrebných produktov na nové, užitočné produkty). Tým to však zďaleka nekončí, šetria aj vodou – ohrievajú jej len toľko, koľko naozaj treba. Používajú šetrné hygienické prostriedky a taktiež zachytávajú dažďovú vodu.

Nekončiaca fantázia

Pri pomenovaní jednotlivých častí chalúpky majitelia fantáziou nešetrili – a tak toaletu nazvali TRŮN, kúpeľňu OČISTEC, historické vyšlapané schody VÝTAH, prechod do interiéru sa volá PŘEZOUVÁK a pod lampou z hlohu sa môžete zasnívať v časti s názvom SNÍLEK.

deedcecfacab ffdcf

Schody. Zdroj: Amazing Places/CIMRA BUDE

bacbebeefcebc ffdcbdd

SNÍLEK. Zdroj: Amazing Places/CIMRA BUDE

Brloh a Euforia

Na Cimre je na výber z dvoch izieb – Brloh pre štyroch ľudí alebo Euforie pre dvoch, každá je jedinečná.

Cimra prvni hoste jpeg

Zdroj: Amazing Places/CIMRA BUDE

Brloh predstavuje lesnú izbu a spanie medzi pôvodnými stenami, kde sú stropy z 19. storočia, hlinené omietky natreté sklárskou farbou a vápnom. Drevené okná sú síce nové, ale vyrobené podľa tých pôvodných, ktoré sa medzitým rozpadli.

V Euforii sa prejdete po rokmi vychodenej pôvodnej drevenej podlahe. Zvuk pod nohami tomu dodáva tú pravú atmosféru a doplnky tiež. Keď už zhasnete svetlo a pôjdete si ľahnúť, môžete priamo z postele sledovať život údolia Preškavy – pokoj, ticho a nočné tajomstvá.

A ak príde na Cimru viac ľudí, nemajú problém ubytovať o pár navyše – k dispozícii im bude pohovka v kuchyni, ktorú nazývajú  Svět~nice (všimnite si ten dvojzmysel v názve). Miestnosť s kuchynskou linkou, s krbovými kachľami a guľatým stolom.

Ten je vyrobený z miestneho dubu a priznajme sa, za ním bude ranná káva chutiť určite najlepšie.

Zdroj: AMAZING PLACES

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA