Sociálne siete

DOMOV

Bratislavské školy sa od 8. februára neotvoria. V Košiciach sa deti do škôl vrátia po jarných prázdninách

Zverejnené:

Upravené: 8. februára 2021 o 9:32

1491

large bratislava ae
ZDROJ: Zľava: Starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Zuzana Aufrichtová a prednosta miestneho úradu Bratislava - Staré Mesto Martin Mlýnek, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

7. február 2021 18:46 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Bratislavské školy sa od pondelka 8. februára neotvoria a budú pokračovať v dištančnom vyučovaní. Informoval o tom primátor hlavného mesta Matúš Vallo vo svojom profile na sociálnej sieti. Jednotlivé mestské časti budú počas týždňa informovať, aký bude postup v týždni od pondelka 15. februára. Bratislavské samosprávy zároveň žiadajú vládu, aby zabezpečila jednoznačné rozhodnutie, kedy sa majú školy v Bratislave otvárať.

„Situácia, keď vláda avizuje otváranie a regionálny hygienik otváranie zároveň neodporúča, vytvára len ďalší chaos a nepredvídateľnosť situácie pre tisícky rodičov,“ uviedol Vallo. V piatok vláda rozhodla o tom, že od pondelka sa môžu otvárať školy. Regionálny hygienik to však v Bratislave neodporučil.

Otváranie základných škôl od 15. februára už oznámila starostka mestskej časti Bratislava – Staré Mesto Zuzana Aufrichtová.

Staré Mesto od pondelka otvorí materské školy

Mestská časť Bratislava-Staré Mesto otvorí od pondelka 8. februára materské školy. Na dnešnom tlačovom brífingu o tom informovala starostka mestskej časti Zuzana Aufrichtová s tým, že prezenčné vyučovanie na základných školách v Starom Meste začne od 15. februára. Staré Mesto je zriaďovateľom siedmich základných a 17 materských škôl.

Vedenie mestskej časti zhodnotilo stav tretieho skríningu obyvateľov na ochorenie COVID-19, ktorý sa uskutočňuje tento víkend. „Na základe týchto výsledkov sme prijali rozhodnutie smerom k otváraniu škôl. Výsledok tretieho skríningu poukazuje na stabilizovanú, dobrú incidenciu v rámci Starého Mesta. Sme výrazne pod jedným percentom a dlhodobo sme okolo 0,6 až 0,75. Tieto čísla nás ubezpečujú v tom, že v Starom Meste je bezpečné prostredie,“ uviedla Aufrichtová.

Školy v Michalovciach prezenčné vyučovanie neobnovia

Krízový štáb mesta Michalovce rozhodol vzhľadom na zhoršenú epidemickú situáciu neobnoviť vyučovací proces prezenčnou formou na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Michalovce v termíne do 19. februára 2021 vrátane. Informovala o tom Marcela Andréová z Mestského úradu Michalovce.

„Prevádzka materských škôl a školských klubov detí pre rodičov z kritickej infraštruktúry a pre rodičov, ktorým povaha práce neumožňuje výkon práce z domu, pokračuje v nezmenenej forme ako doteraz,“ uviedla Andréová.

V súvislosti so zhoršenou epidemickou situáciou v okrese Michalovce zvolal primátor mesta Viliam Zahorčák v sobotu 6. februára mimoriadne zasadnutie Krízového štábu mesta Michalovce. Predmetom rokovania bolo odporúčanie regionálnej hygieničky Janky Staškovej prehodnotiť vzhľadom na nepriaznivú situáciu v súvislosti s ochorením Covid-19 obnovenie vyučovacieho procesu prezenčnou formou.

Možnosť prezenčného vyučovania využije iba desať stredných škôl v Žilinskom kraji

Možnosť prezenčného vyučovania od budúceho týždňa využije v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) iba desať z 59 stredných škôl. Zvyšných 49 bude pokračovať v dištančnom vzdelávaní. Rovnaký postup zvolila aj žilinská jazyková škola.

„ŽSK vydal odporúčanie stredným školám vo svojej pôsobnosti pokračovať v dištančnej forme výučby a otvárať najskôr po jarných prázdninách, teda od 22. februára. Závisieť to bude aj od aktuálnej pandemickej situácie v jednotlivých okresoch. Konečné rozhodnutie bolo v rukách riaditeľov stredných škôl,” uviedla hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

Medzi strednými školami, ktoré sa rozhodli pre prezenčnú výučbu končiacich ročníkov, nie je ani jedno gymnázium. Niektoré odborné školy využijú prezenčnú formu len na praktické vyučovanie žiakov učebných odborov. Špeciálny režim podľa zverejnených informácií majú študenti dvoch stredných zdravotníckych škôl (SZŠ). V dolnokubínskej SZŠ sa budú prezenčne učiť žiaci 1. a 3. ročníka, v SZŠ Liptovský Mikuláš sa tretiaci a štvrtáci budú tri dni učiť prezenčne a dva dištančne, pričom žiaci 1. a 2. ročníka pokračujú v dištančnom vzdelávaní.

Košice: Deti sa do škôl vrátia až po jarných prázdninách

Na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach (RÚVZ), Bezpečnostnej rady okresu Košice a Krízového štábu mesta Košice sa od pondelka 8. februára až do odvolania neobnovuje prevádzka základných a ani materských škôl v meste. Definitíva padla na večernom rokovaní Krízového štábu Okresného úradu v Košiciach. Podľa vedenia košického RÚVZ je v prípade zlepšenia epidemiologickej situácie návrat detí do škôl možný najskôr až po jarných prázdninách od 1. marca. Na sociálnej sieti o tom informovalo mesto Košice.

Dôvodom je zhoršujúca sa epidemická situácia v Košiciach a ich okolí a zvyšujúci sa podiel britskej mutácie koronavírusu u infikovaných osôb, ktorý v súčasnosti dosahuje 80 percent. Všetky školy pokračujú aj naďalej v dištančnom spôsobe vzdelávania, v prevádzke však tak ako doteraz zostávajú materské školy, celodenné školské kluby detí na I. stupni ZŠ a školské jedálne pre deti rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre.

Za posledných 14 dní sa v Košickom regióne pohybuje denný nárast pozitívne testovaných osôb okolo 450 až 500 a toto číslo zatiaľ nevykazuje náznaky klesajúcej tendencie. Aj napriek tomu, že sa deti do 10 rokov bežne netestujú, v košickom regióne bolo za posledných päť týždňov zachytených 86 detí vo veku 5 až 11 rokov s príznakmi ochorenia, u ktorých sa potvrdila pozitivita na COVID-19.

V okresoch Trnava, Hlohovec a Piešťany zostanú všetky školy zatvorené

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave zakázal od pondelka 8. februára otvorenie všetkých predškolských a školských zariadení na území okresov Trnava, Hlohovec a Piešťany. Odvoláva sa na prijatý COVID automat a regionálne indikátory, podľa ktorých je epidemiologická situácia v okresoch Trnava a Hlohovec na úrovni 4. stupňa varovania a v okrese Piešťany na úrovni 3. stupňa varovania.

„Vzhľadom na najvyšší stupeň varovania, vysokú mieru 7-dňovej incidencie, ktorá má len mierne klesajúci charakter, ako aj dokázanú prítomnosť vysokého percenta britskej mutácie v populácii, otvorenie škôl by mohlo viesť k ďalšiemu zhoršeniu epidemiologickej situácie vo výskyte ochorenia COVID-19,“ konštatoval regionálny hygienik v usmernení pre okresy Trnava a Hlohovec, ktoré sú podľa COVID automatu čierne. V prípade Piešťan v zdôvodnení zmenil len stupeň varovania, pretože okres je medzi červenými.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave tak urobil bodku za neistotou primátorov, starostov a ďalších zriaďovateľov škôl. Vládou prezentovaný COVID automat otvorenie škôl za určitých podmienok nevylučoval ani v čiernych okresoch, teda tých, ktoré sú v 4. stupni varovania.

Školy v Humennom, Snine, Vranove n/Topľou aj Medzilaborciach napokon v pondelok neotvoria

Napriek plánovanému otvoreniu škôl od začiatku budúceho týždňa ostanú školy v Humennom, Snine a Medzilaborciach aj naďalej zatvorené a žiaci základných škôl budú pokračovať v dištančnom vzdelávaní. Rozhodnutie samospráv vzišlo na základe sobotného vyjadrenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Humennom, ktorý upozornil na skutočnosť, že v okresoch Humenné, Snina a Medzilaborce bol vo zvýšenej miere zastúpený britský variant vírusu SARS-CoV-2 B117. „Neodporúčame otváranie škôl v našom regióne,“ uviedol RÚVZ v Humennom so svojom vyjadrení. Obnovenie prevádzky i prezenčnej výučby základných škôl závisí opätovne od stanoviska RÚVZ v Humennom.

Ako informoval Marián Škuba z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom, v meste ostávajú zatvorené aj materské školy (MŠ). Pre deti zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a pre deti zákonných zástupcov, ktorých povaha práce neumožňuje vykonávať ju z domácnosti sú aj naďalej k dispozícii MŠ Dargovských hrdinov, MŠ Mierová, MŠ Osloboditeľov, MŠ Partizánska, pokračuje aj prevádzka Školského klubu detí (ŠKD) ZŠ Kudlovská.

V pondelok 8. februára ostanú zatvorené aj školy v okrese Vranov n/Topľou. O ich otvorení sa rozhodne začiatkom týždňa až po vyhodnotení víkendového testovania. Pre deti rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre bude aj naďalej k dispozícii Materská škola Sídlisko 1. mája 68. Žiaci prvého stupňa základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Vranov nad Topľou pokračujú v dištančnej forme vyučovania. „Regionálny úrad verejného zdravotníctva vo Vranove nad Topľou a Okresný úrad vo Vranove nad Topľou z dôvodu prebiehajúceho víkendového testovania a z dôvodu zlej epidemiologickej situácie v okrese sa dohodli, že v pondelok 8. februára materské školy a základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta zostanú zatvorené. Obnovenie prevádzky materských škôl, ako aj obnovenie prezenčnej výučby žiakov I. stupňa základných škôl závisí od stanoviska Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Vranove nad Topľou, ktoré bude vydané najskôr v pondelok 8. februára,“ informovala hovorkyňa mesta Vranov n/Topľou Eva Fedorňáková. Rovnaký prístup zvolilo napríklad aj mesto Sabinov.

Okresy Humenné, Snina, Medzilaborce a Vranov n/Topľou sa podľa COVID automatu nachádzajú v III. stupni varovania.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA