Sociálne siete

DOMOV

Prezidentka požiadala premiéra, aby koaličnú aj vládnu krízu ukončil čo najskôr

Matovič dnes rokoval u prezidentky a na poslaneckom klube strany Za ľudí.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 4:39

291

Čaputová a Matovič
Predseda vlády SR Igor Matovič a prezidentka SR Zuzana Čaputová, foto: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA, redakcia

BRATISLAVA – Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), aby čo najskôr ukončil koaličnú aj vládnu krízu. Urobila tak na ich dnešnom stretnutí. Podľa prezidentky Slovensko potrebuje v čase krízy plne funkčnú a výkonnú vládu. Vládna kríza je podľa nej o to závažnejšia, že sa deje v súbehu s krízou pandemickou. Ľudia čelia každý deň úmrtiam svojich blízkych, ekonomickým dopadom, neistote a nárastu chudoby. Hlava štátu sa dnes stretla aj s ministrami za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Richardom Sulíkom a Branislavom Gröhlingom.

Čaputová podotkla, že v posledných týždňoch absolvovala množstvo rokovaní s koaličnými lídrami a niektorými ministrami. „Poznám ich stanoviská a oni poznajú to moje,” doplnila. Zdôraznila, že situácia dospela do krajnosti, keď dve strany vyzvali na odchod predsedu vlády a hroziacu menšinovú vládu odmieta hnutie Sme rodina. Matoviča si dnes pozvala preto, aby si od neho vypočula, ako sa chce postaviť k riešeniu tejto kritickej situácie. „Nateraz pre mňa nemal konkrétnu odpoveď,” dodala prezidentka.

Vládna kríza trvá už dva a pol týždňa a podľa jej slov Slovensko potrebuje okamžité zmeny v riadení pandémie, v komunikácii, ale aj „okamžité zmeny v ešte intenzívnejšej pomoci ľuďom, lebo chudoba a život v strachu začína byť novou epidémiou”. Poukázala aj na nutné zmeny vo vakcinácii, „ktorá nebude nedôstojným zápasom o život”.

caputova

Zľava: Branislav Gröhling, Richard Sulík a Zuzana Čaputová, foto: SITA/Branislav Bibel

Richard Sulík hovoril dnes s prezidentkou Zuzanou Čaputovou o prípadnom vystúpení SaS z koalície a vlády. Uviedol to po ich spoločnom stretnutí. Traja ministri liberálov podajú podľa slov Sulíka demisiu a strana opustí vládu, ak premiér Igor Matovič neodstúpi z postu premiéra do stredy 24. marca.

Sulík podotkol, že poslanecký klub, republiková rada aj členská základňa SaS je jednotná. „My nebudeme pod Igorom Matovičom ďalej vo vláde, lebo sa stávame spoluzodpovední za to katastrofálne vedenie vlády a za túto situáciu,“ povedal.

Šéf SaS by sa podľa svojich slov rád stretol s poslancami hnutia OĽaNO. Dnes telefonoval s predsedom klubu Michalom Šipošom. „Ja by som sa rád rozprával s poslancami OĽaNO. Viacerých poznám, s viacerými mám aj dobré vzťahy, ale nechcem to robiť šéfovi klubu poza chrbát,” dodal.

Naď: Diskusia sa mení z hodiny na hodinu

OĽaNO urobí všetko pre to, aby predčasné voľby neboli. Nedopustí tiež ani návrat „mafie Smerohlasu“. Médiám to v parlamente povedal minister obrany Jaroslav Naď. Doplnil, že diskusia pokračuje tak, že sa mení z hodiny na hodinu. Ako zdôraznil, k diskusii pristupujú v hnutí seriózne. Premiér podľa neho počúva názory svojich politických partnerov aj vo vnútri v hnutí.

„Darmo sa tešia rôzni predstavitelia Smeru a Hlasu, ako sa dostanú naspäť k moci. No nedostanú sa,“ zdôraznil. Naď podľa jeho slov nemá ambíciu ani chuť byť predsedom vlády. Ktokoľvek by bol na tejto pozícii, mal by to podľa neho nesmierne ťažké. Doplnil, že ponuka stať sa premiérom neprišla a keby áno, poďakoval by za ňu. „Ak mám pokračovať vo vládnej pozícii, tak budem veľmi rád pokračovať na pozícii ministra obrany, kde mám rozbehnuté veci,“ dodal.

Poslanecký klub strany Za ľudí sa stretol s Matovičom

Poslanecký klub strany Za ľudí sa dnes stretol s Igorom Matovičom. Predsedníčku klubu Janu Žitňanskú mrzí, že takéto stretnutie bolo až dnes. Ako povedala médiám, od predsedu vlády by sa dalo čakať, že ho bude iniciovať skôr, keďže kríza trvá dlhšie. Čo bude ďalej, je podľa jej slov v rukách Igora Matoviča.

„Dali sme najavo naším uznesením, že si myslíme, že najlepším riešením je odchod pána premiéra. Chceme rekonštrukciu vlády na pôdoryse tejto koalície. Nechceme predčasné voľby v žiadnom prípade. Nemyslíme si, že menšinová vláda je riešením,” povedala s tým, že „loptička” je teraz na strane premiéra. Verí, že v záujme krajiny a upokojenia situácie príjme rozhodnutie, ktoré bude štátnické. Žitňanská si vie len ťažko predstaviť pokračovať pod vládou Igora Matoviča.

Štátny tajomník ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Vladimír Ledecký (Za ľudí) povedal, že cieľom stretnutia nebolo sa na niečom dohodnúť, ale jasne definovať svoje postoje. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) doplnil, že premiér aj Za ľudí majú rovnaký záujem, a to aby neboli predčasné voľby.

Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová je za to, aby sa premiér stretával s poslaneckými klubmi aj v budúcnosti. Mohli by sa stretávať pred každou schôdzou Národnej rady SR (NR SR). Povedala to médiám v parlamente. Podľa Remišovej to bolo potrebné stretnutie.

„Diskusia bola úprimná a otvorená,” povedala s tým, že aj premiér si uvedomuje vážnosť situácie, v akej sa nachádza nielen koalícia, ale aj Slovensko. Krízu podľa jej slov za koalíciu nevyrieši prezidentka ani opozícia. Je to kríza koalície a strany koalície ju musia aj vyriešiť.

Šéfka Za ľudí doplnila, že ich stanovisko komunikovali premiérovi už v pondelok 15. marca. Podľa jej slov sa na stanovisku nič nezmenilo, teda stále trvajú na odchode Matoviča z funkcie predsedu vlády.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) hodnotí pozitívne, že sa predseda vlády stretol s poslaneckým klubom strany Za ľudí. Myslí si, že je dôležité, aby premiér poznal situáciu v kluboch, a to aj s ohľadom na aktuálnu situáciu.

„Môžem povedať, že je zrejmé a musí to byť zrejmé aj pánovi premiérovi, že rozhodnutie predsedníctva, ktoré sme mali pár dní dozadu, bolo jednotné. O tej zhode sa vyjadrovali aj jednotliví poslanci v rámci klubu,“ uzavrela ministerka. Kolíková v pondelok 15. marca na tlačovej besede uviedla, že ak Igor Matovič zostane premiérom, tak odíde z pozície ministerky. Dnes potvrdila, že jej stanovisko sa nezmenilo.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA