Sociálne siete

DOMOV

Kauza Kuciak: Súd znovu prerokuje obžalobu nad Kočnerom a Zsuzsovou

Zverejnené:

Upravené: 15. februára 2022 o 8:29

678

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Špecializovaný trestný súd na Slovensku vypísal na koniec februára nové pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice po tom, čo najvyšší súd vlani zrušil oslobodzujúci verdikt nad dvoma obžalovanými. Vyplýva to z oznámenia súdu.

Obžalobe v prípade Kuciakovej vraždy čelí podnikateľ Marian Kočner , ktorý si odpykáva dlhoročný trest väzenia za falšovanie zmeniek, a Alena Zsuzsová, ktorá bola vlani právoplatne odsúdená za podiel na inej vražde.

Súd prvej inštancie oslobodil spomínanú dvojicu v kauze Kuciakovej vraždy, najvyšší súd ale prípad vrátil na nové prerokovanie. Naopak, vrah reportéra, jeho pomocník a sprostredkovateľ tohto zločinu si už odpykávajú dlhoročné tresty väzenia.

Podľa slovenského  Denníka N Špecializovaný trestný súd, ktorý sa v krajine zaoberá najvážnejšími kriminálnymi prípadmi, spolu s obžalobou v prípade Kuciakovej vraždy prerokuje aj obžalobu z prípravy iných vrážd.

Podnikateľovi z kauzy baru Fatima hodili kameň s nábojom cez okno

Vlani v septembri podal prokurátor na Zsuzsovú, Kočnera a na ďalšie tri osoby obžalobu za prípravu nedokonaných vrážd prokurátorov aj právnika, z ktorých dvaja sa medzitým stali čelnými predstaviteľmi slovenskej prokuratúry. Maroš Žilinka je teraz generálnym prokurátorom a Daniel Lipšic šéfom úradu špeciálnej prokuratúry, čo je elitná zložka slovenskej prokuratúry.

Investigatívny reportér Kuciak bol spolu so svojou priateľkou zastrelený v roku 2018. Obžaloba tvrdí, že Kočner si objednal Kuciakovu vraždu z pomsty za to, že novinár poukazoval na jeho podozrivú ekonomickú činnosť, čo mohlo Kočnerovi tiež prekaziť plánovaný vstup do politiky. Zsuzsová podľa obžaloby zločin sprostredkovala.

Vražda Kuciaka, pri ktorej bola zastrelená aj reportérova snúbenica Martina Kušnírová, vyústila na Slovensku pred štyrmi rokmi v rozsiahlej protivládnej demonštrácii a v politickú krízu. Z funkcie premiéra nakoniec odstúpil Robert Fico, ktorého strana Smer-sociálna demokracia po porážke v parlamentných voľbách konaných v roku 2020 skončila v opozícii.

Od utorka sa začne registrácia na očkovanie novou vakcínou Novavax

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA