Sociálne siete

DOMOV

Slovenskí hasiči budú pomáhať pri požiaroch v Grécku

Zverejnené:

Upravené: 8. augusta 2021 o 22:48

293

Zdroj: MV SR

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – V nedeľu 8. augusta 2021 ráno  bol zo Slovenska do Grécka vypravený modul pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí, ktorý pomôže pri likvidácii lesných požiarov severne od Atén. Informuje o tom ministerstvo vnútra v tlačovej správe na svojej stránke.

K situácii sa vyjadril i samotný minister. „Nesmierne oceňujem, že sa hasiči zaradení v module zmobilizovali za menej ako 24 hodín a teraz sú už na ceste do požiami zasiahnutých lokalít,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec.

mikulec

Na snímke minister R. Mikulec, zdroj: MV SR

V module do Grécka je zaradených 75 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 30 kusov techniky, ktorej súčasťou sú okrem veľkokapacitných a strednokapacitných hasiacich automobilov aj vozidlá s logistikou. Modul bude po príchode do Grécka se­­bestačný vrátane elektrickej energie, ubytovania a stravovania na sedem dní, v prípade potreby bude možné túto dobu predĺžiť.

Veľvyslankyňa SR v Grécku Iveta Hricová na margo vyslanej pomoci povedala: „Grécka strana už teraz vysoko oceňuje a vysoko si váži tento krok, považuje ho za nesmierne ústretový. Vnímajú ho ako veľký prejav solidarity a sú naozaj vďační.“

Počas pretrvávajúceho horúceho a suchého letného počasia Grécko zasiahla vlna lesných požiarov na ostrovoch, na polostrove Peloponéz a tiež v regióne Atika (Atény).  V dôsledku katastrofálnej situácie požiadalo Grécko o sily a protriedky mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.  Slovensko v reakcii na požiadavku ponúklo modul pozemného hasenia lesných požiarov, grécka strana ponuku oficiálne akceptovala.

Zdroj: MV SR

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA