Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Porošenko sa vrátil na Ukrajinu, čelí obvineniam z vlastizrady

Zverejnené:

Upravené: 17. januára 2022 o 10:02

420

zdroj: Japantimes.co.jp

REKLAMA

GLOBALNEWS

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý je poslancom parlamentu za stranu Európska solidarita, pricestoval v pondelok z Poľska do Kyjeva, kde bude dnes prebiehať súdne pojednávanie v kauze vlastizrady.

Súd by mal rozhodovať o Porošenkovom prípadnom vzatí do väzby. V okolí kyjevského letiska Žuľany v súvislosti s Porošenkovým návratom z Varšavy posilnené bezpečnostné opatrenia. Čakali ho tam novinári, ako aj exprezidentovi prívrženci.

Pred odletom z Varšavy Porošenko v rozhovore s novinármi vyhlásil, že neverí, že by mohol byť po návrate do Kyjeva zatknutý. Napriek tomu pripustil, že súd by ho mohol poslať do väzenia.

SHMÚ vydal výstrahy prvého až tretieho stupňa pred silným vetrom

 

Vyhlásil tiež, že v jeho prípade ide o bezdôvodné politické prenasledovanie. Deklaroval, že urobí všetko pre to, aby „mohol pokračovať vo svojej politickej činnosti čo najefektívnejšie“.

Na otázku, či je psychicky pripravený na možné vzatie do väzby, Porošenko reagoval: „Po prvé, nebudem sedieť. Po druhé, nenechám sa zavrieť. Nie som Tymošenková.“ Julija Tymošenková je ukrajinská expremiérka, ktorá bola odsúdená na sedem rokov väzenia za zneužitie právomocí, keď v roku 2009 uzavrela nevýhodný kontrakt na dovoz ruského plynu.

Porošenko je podľa vyšetrovateľov podozrivý, že v rokoch 2014 a 2015 počas výkonu funkcie prezidenta pomohol samozvaným subjektom Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika pri predaji uhlia za 1,5 miliardy hrivien (48 mil. eur) Kyjevu. V prípade uznania viny by mu za vlastizradu hrozilo 15 rokov väzenia.

Okresný súd v Kyjeve 6. januára nariadil v tejto kauze zadržanie majetku bývalého prezidenta. Toto opatrenie sa týka jeho bytov v mestách Vinnycia a Kyjev, usadlosti v Kozyne, pozemkov, ako aj akcií súkromných spoločností.

Porošenko však previedol svoj najcennejší obchodný majetok, vrátane spoločnosti na výrobu sladkostí Roshen, na svojho najstaršieho syna.

NAKA obvinila konkurznú správkyňu Bašternákovho majetku, hrozí jej až 15 rokov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA