Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Na Islande neďaleko hlavného mesta Reykjavík vybuchla sopka

Zverejnené:

Upravené: 11. júla 2023 o 23:25

362

 Meteorologický úrad v krajine uviedol, že neexistujú žiadne známky sopečného popola alebo ohrozenia leteckej dopravy.

REKLAMA

 Meteorologický úrad v krajine uviedol, že neexistujú žiadne známky sopečného popola alebo ohrozenia leteckej dopravy.

Sopka vybuchla v pondelok neďaleko islandského hlavného mesta po období seizmickej aktivity v oblasti, takmer 11 mesiacov po oficiálnom ukončení jej poslednej erupcie. K erupcii došlo v pondelok v neobývanom údolí na polostrove Reykjanes na juhozápade Islandu, informoval tamojší meteorologický úrad.

Islandské sopečné erupcie majú tendenciu priťahovať mysle ľudí späť do apríla 2010, keď sopka Eyjafjallajökull vychrlila do atmosféry obrovské oblaky popola. To podnietilo uzavretie veľkej časti európskeho vzdušného priestoru a takmer 100 000 letov bolo pozastavených. Oblasť, ktorá začala v pondelok vybuchovať a ktorá je všeobecne známa ako sopka Fagradalsfjall, sa nachádza aj v blízkosti hlavného letiska Keflavik v krajine, no niekoľko nedávnych erupcií tam neovplyvnilo leteckú dopravu.

Fontány lávy po mnohých malých otrasoch v oblasti Správy miestnej televízie ukázali, že láva a dym stúpajú z pukliny v zemi na strane sopky Fagradalsfjall.  Tisíce malých otrasov boli zaznamenané v oblasti – vulkanických a seizmických hotspot – v týždni pred erupciou. Magma prerazila zem okolo 1640 GMT, niekoľko kilometrov od dvoch predchádzajúcich erupcií za posledné dva roky.

Foto:  Ása Steinarsdóttir Unsplash

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA