Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Pentagon ukázal video ruskej stíhačky útočiacej na americký dron nad Čiernym morom

Zverejnené:

Upravené: 16. marca 2023 o 14:00

296

Zdroj: screenshot

REKLAMA

Globalnews

Americká armáda zverejnila video z okamihu, keď ruská stíhačka Su-27 zaútočí na americký prieskumný dron Reaper nad Čiernym morom.

Európske velenie ozbrojených síl USA to uviedlo na svojej webovej stránke

Zábery ukazujú, ako bojovník dvakrát letí blízko drona. Za lietadlom je „oblak“ kvapaliny, ktorý vyhodí. Po druhom lete sa obraz z kamery drona zhoršuje a zmizne.

Na konci videa sa videozáznam obnoví a ukáže, že vrtuľa bezpilotného vozidla je poškodená.

Americké letectvo 14. marca vydalo vyhlásenie, v ktorom uviedlo, že ruská stíhačka Su-27 počas odpočúvania poškodila americký prieskum a zaútočila na UAV MQ-9 Reaper nad Čiernym morom, v dôsledku čoho musel byť dron zaplavený.

Americké velenie poznamenalo, že MQ-9 vykonával rutinné operácie v medzinárodnom vzdušnom priestore, keď bol zachytený a zostrelený ruským lietadlom, čo viedlo k havárii a úplnej strate MQ-9.

„V skutočnosti tento nebezpečný a neprofesionálny čin Rusov takmer viedol k havárii oboch lietadiel. Lietadlá USA a Aliancie budú naďalej operovať v medzinárodnom vzdušnom priestore a vyzývame Rusov, aby sa správali profesionálne a bezpečne,“ povedal generál amerických vzdušných síl James Hecker, veliteľ vzdušných síl USA v Európe a Afrike.

Americký prezident Joe Biden bol o incidente informovaný a Biely dom označil konanie Ruska za „nebezpečné, neprofesionálne a bezohľadné“.Ruské ministerstvo obrany v utorok večer uviedlo, že ich stíhačky Su-27 nesúvisia s pádom amerického dronu MQ-9 Reaper v Čiernom mori, a tiež sa priblížilo k anektovanému Krymu a letelo s porušením.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA