Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Taliban zakazuje pestovanie drog, vrátane lukratívneho ópia

Zverejnené:

Upravené: 4. apríla 2022 o 14:25

859

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Taliban v nedeľu vyhlásil zákaz pestovania drog v Afganistane, ktorý je najväčším producentom ópia na svete.

„Na základe nariadenia najvyššieho vodcu Islamského emirátu Afganistan všetkým Afgancom oznamuje, že odteraz je v celej krajine prísne zakázané pestovanie maku,“ uvádza sa v nariadení najvyššieho vodcu Talibanu.

Rusko zakáže vývoz slnečnicových semien, zavádza tiež kvóty na olej

„Ak niekto toto nariadenie poruší, bude úroda okamžite zničená a s narušiteľom bude zaobchádzané podľa práva šaría,“ uvádza sa v rozkaze, ktorý na tlačovej konferencii oznámilo ministerstvo vnútra v Kábule.

Podľa nariadenia bola zakázaná aj výroba, používanie alebo preprava iných omamných látok.

Produkcia ópia v Afganistane, ktorej hodnota podľa odhadov OSN v čase najväčšieho rozmachu v roku 2017 predstavovala 1,4 miliardy dolárov, sa v posledných mesiacoch zvýšila, uviedli poľnohospodári a členovia Talibanu pre agentúru Reuters.

Zdroje Talibanu agentúre Reuters oznámili, že očakávajú tvrdý odpor niektorých zložiek vo vnútri skupiny proti zákazu maku a že v posledných mesiacoch došlo k nárastu počtu poľnohospodárov, ktorí mak pestujú.

Jeden z farmárov v Helmande, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, uviedol, že v posledných týždňoch sa ceny maku už viac ako zdvojnásobili kvôli zvestiam, že Taliban zakáže jeho pestovanie. Dodal však, že potrebuje pestovať mak, aby uživil svoju rodinu.

„Iné plodiny sa jednoducho neoplatia,“ povedal.

Fidesz zostáva pri moci. Orbán oslavuje víťazstvo vo voľbách

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA