Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Útočníci sa minulý týždeň pokúsili zabiť premiéra Haiti Ariela Henryho

Zverejnené:

Upravené: 10. januára 2022 o 12:30

315

zdroj: cnbc.com

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ozbrojenci sa v minulú sobotu v meste Gonaïves na severe Haiti pokúsili zabiť premiéra Ariela Henryho.

Šéf vlády po prestrelke medzi ochrankou a ozbrojenou skupinou z mesta utiekol. V Paname zadržali úrady v pondelok bývalého kolumbijského vojaka Maria Antonia Palaciosa, ktorého vyšetrovatelia podozrievajú zo zapojenia do vraždy haitského prezidenta Jovenela Moïseho.

Prestrelka sa odohrala v čase, keď Henry opúšťal miestnu katedrálu, v ktorej sa zúčastnil omše na oslave výročia získania nezávislosti Haiti. Podľa miestnych médií pri streľbe zomrel jeden človek a ďalší dvaja boli zranení. Polícia túto informáciu zatiaľ nepotvrdila.

Požiar obytného domu v New Yorku si vyžiadal 19 mŕtvych vrátane 9 detí

Henry nemohol predniesť svoj plánovaný prejav, pretože ho streľba donútila opustiť mesto. Kancelária premiéra označila útočníkov za „banditov a teroristov“ a poznamenala, že polícia vydala na podozrivých zatykač.

Útok obnovil obavy o bezpečnosť predstaviteľov tejto karibskej krajiny, ktorá sa od minuloročného júlového atentátu na prezidenta Moïseho zmieta v politickom chaose. Úrady doteraz nestanovili dátum volieb, v ktorých obyvatelia vyberú nástupcu zavraždenej hlavy štátu.

Henry sľúbil, že tvrdo zakročí proti gangom, ktoré úrady vinia z nárastu počtu únosov a blokovania terminálov pre distribúciu palív, ktoré v posledných mesiacoch spôsobilo vážny nedostatok týchto produktov v najchudobnejšej krajine západnej pologule.

V Paname v pondelok zadržali bývalého kolumbijského vojaka Maria Antonia Palaciosa, ktorého vyšetrovatelia podozrievajú zo zapojenia do vraždy Moïseho.

Irán uvalil sankcie na vojenských predstaviteľov USA

Podľa agentúry Reuters bol štyridsaťtriročný muž zastavený pri medzipristátí na letisku v Paname. Imigrační úradníci ho vyzvali, aby dobrovoľne nasadol na let do Spojených štátov, ktoré po ňom prostredníctvom Interpolu pátrajú. Do pátrania Interpolu zaradilo mužov aj Haiti. Nie je však jasné, či muž do USA skutočne odletel, dodala agentúra Reuters.

Palacios podľa miestnej tlače pricestoval do Panamy po tom, ako bol vyhostený z Jamajky, kde ho v októbri zadržali a minulý týždeň odsúdili za nelegálny vstup na územie štátu. Jamajský súd ho nechal vyhostiť do Kolumbie.

Haitskí vyšetrovatelia sa domnievajú, že Palacios bol členom skupiny viac ako 20 Kolumbijčanov, ktorá mala za úlohu zaútočiť na rezidenciu haitského prezidenta. Muž by súčasne mohol byť aj významným svedkom udalostí, ktoré viedli k zabitiu vtedajšej hlavy štátu.

Moïse, ktorý stál na čele krajiny od roku 2017, bol zastrelený 7. júla vo svojej súkromnej rezidencii na predmestí haitskej metropoly Port-au-Prince. Pri útoku bola zranená jeho manželka. V súvislosti s atentátom bolo zatknutých vyše 40 podozrivých, vrátane 18 kolumbijských žoldnierov. Po ďalších podozrivých polícia pátra. Pozadie atentátu je stále nejasné.

KONIEC ISTROPOLISU: Búracie práce začnú už tento mesiac

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA