Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Požiar obytného domu v New Yorku si vyžiadal 19 mŕtvych vrátane 9 detí

Zverejnené:

Upravené: 10. januára 2022 o 11:14

783

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Pri nedeľnom požiari bytu v New Yorku zomrelo 19 ľudí vrátane deviatich detí, uviedol starosta mesta Eric Adams podľa agentúry Reuters. 

Ďalších 60 sa zranilo, 32 z nich museli lekári ošetriť v nemocnici. Vo štvrti Bronx zasahovali dve stovky hasičov. Príčiny požiaru zatiaľ nie sú známe.

„Počty sú strašné. Bude to zrejme jeden z najhorších požiarov v našej dobe,“ povedal Adams podľa denníka The New York Times.

Smrteľná snehová búrka uväznila v Pakistane stovky turistov v ich autách, medzi nimi boli aj deti

Podľa stanice CNN začalo horieť okolo 11:00 miestneho času v druhom a treťom podlaží 19-poschodovej budovy. Podľa šéfa hasičov Daniela Nigra záchranári čelili silnému ohňu a veľmi hustému dymu. Príčiny vzniku požiaru zatiaľ nie sú jasné.

Podľa Nigra hasiči našli mnoho obetí a zranených na schodoch. Niektorí mali problémy s dýchaním a so srdcom.

Hasiči nachádzali obete a zranených prakticky na každom poschodí. „Dvere bytu, kde požiar vypukol, boli otvorené, čo spôsobilo šírenie plameňov,“ opísal Nigro. Asi 25 okien budovy prasklo a z niektorých viali vo vetre závesy.

Dvadsaťosemročný Wesley Patterson bol jedným z tých, ktorým sa podarilo uniknúť. Jeho priateľka spozorovala z okna plamene v inom byte. „Trvalo len chvíľu, kým sa aj ten náš začal plniť dymom. Snažili sme sa nejako dýchať,“ vypovedal podľa denníka The New York Times.

Pokúsil sa na treťom poschodí otvoriť okno, ale spálil si ruky o horúci rám. Až potom začali volať hasičov. „Najskôr sa k nám nemohli dostať, pretože pomáhali iným. Bola to asi najkrízovejšia situácia, v akej som kedy bol,“ povedal Patterson. Podľa svojich slov uvažovali o odchode prednými dverami, ale tam už bolo plno dymu. Nakoniec aj ich po niekoľkých minútach vytiahli hasiči.

V USA je to tento týždeň už druhý požiar s veľkým počtom obetí. V stredu vo Filadelfii zahynulo 13 ľudí, medzi nimi bolo sedem detí.

Majster sveta v streleckej disciplíne zomrel po tom, čo sa „omylom postrelil“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA