Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Irán uvalil sankcie na vojenských predstaviteľov USA

Zverejnené:

Upravené: 9. januára 2022 o 13:12

464

Ilustračný obrázok / Pixabay

REKLAMA

GLOBALNEWS

Irán uvalil sankcie na 51 Američanov vrátane niektorých najvyššie postavených vojenských predstaviteľov USA, informuje portál The Jerusalem Post.

Uvalenie sankcii je spojené s vraždou Kásema Solejmáního, ktorá sa uskutočnila pred dvoma rokmi. Krok prichádza v čase dusiaceho sa jadrového napätia medzi Teheránom a Západom.

Sankcie oznámilo iránske ministerstvo zahraničných vecí v sobotu, necelý týždeň po druhom výročí zabitia generála Solejmáního, ktorý bol veliteľom Islamských revolučných gárd. Solejmániho zabili USA pri útoku bezpilotného lietadla v irackom Bagdade.

„Osoby na zozname sankcií sa podieľali na rozhodovaní, plánovaní, organizovaní, financovaní a podpore, ako aj na vedení alebo realizácii teroristického činu proti Solejmánímu a jeho spoločníkom,“ uviedlo ministerstvo.

Prvým na zozname sankcionovaných vojenských predstaviteľov je generál Mark Milley, veliteľ zboru náčelníkov štábov. Ďalej sa na zozname nachádza aj veliteľ centrálneho velenia Kenneth McKenzie, bývalý poradca pre národnú bezpečnosť Robert O’Brien a Robert Greenway, predstaviteľ Národnej bezpečnostnej rady zodpovedný za sankčnú politiku Trumpovej administratívy voči Iránu.

Irán prisľúbil, že na atentát na Solejmáního zareaguje rýchlo a tvrdo. V priebehu niekoľkých dní odpálil asi tucet balistických rakiet na americké jednotky rozmiestnené na dvoch irackých základniach. Hoci nezomrel žiadny člen americkej armády, viac ako 100 jednotiek bolo liečených na traumatické poranenia mozgu, ktoré utrpeli počas salvy.

Vtedajší prezident Donald Trump sa zdržal ďalšej eskalácie, ale napätie zostalo na bode varu po zvyšok jeho funkčného obdobia. S Joeom Bidenom v Bielom dome sa len málo zmenilo a Washington údajne zvažuje ďalšie sankcie voči Teheránu. Robí tak v snahe zastaviť rodiaci sa iránsky jadrový program na príkaz Izraela.

Taliban nariadil všetkým figurínam v obchodoch stať hlavy

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA