Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Smrteľná snehová búrka uväznila v Pakistane stovky turistov v ich autách, medzi nimi boli aj deti

Zverejnené:

Upravené: 9. januára 2022 o 17:49

702

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Najmenej 22 ľudí, vrátane desiatich detí, zomrelo cestou do obľúbeného horského strediska na severe Pakistanu, kde napadlo nezvyčajné množstvo snehu.

 Ľudia cez noc uviazli vo svojich vozidlách kvôli snehovej búrke a teplota prudko klesla. Väčšina obetí zomrela na podchladenie, niektorí zrejme na otravu oxidom uhoľnatým. Úrady zakázali vstup do oblasti.

Stredisko Mari leží 64 kilometrov severovýchodne od hlavného mesta Islamabad v nadmorskej výške 2 300 metrov. Cez noc z piatku na sobotu a skoro ráno tu napadol viac ako meter snehu, ktorý uväznil tisíce áut na cestách. Teploty klesli na mínus osem stupňov.

V snehu uviazla aj ťažká technika, ktorá bola privezená na odpratávanie snehu a úrady povolali na pomoc polovojenské jednotky a špeciálnu vojenskú horskú jednotku.

Vo Vysokých Tatrách sa počas víkendu ťažko zranil horolezec a zahynuli traja poľský turisti

Medzi mŕtvymi sú podľa úradov Pakistanci vrátane žien a detí. Je medzi nimi aj policajt, ​​ktorý bol v horskom mestečku na dovolenke s manželkou a šiestimi deťmi.

Do Mari, ktoré založili v 19. storočí Briti ako sanatórium pre svojich koloniálnych vojakov, vyrazili desaťtisíce obyvateľov hlavného mesta, aby si užili snehu.

Hotely sa rýchlo zaplnili a tisícom turistov tak nezostalo nič iné, len zostať v autách. Videá zdieľané na sociálnych sieťach ukazujú celé rodiny vrátane detí, ako ležia mŕtve vo svojich zasnežených vozidlách.

„Úmrtie spôsobilo prechladnutie, alebo otrava oxidom uhoľnatým?“ napísal na Twitteri vedúci oddelenia infekčných chorôb na University of Maryland UCH Faheem Yonus.

„Oxid uhoľnatý je bez zápachu, sneh mohol zablokovať výfuk a cestujúci mohli rýchlo zomrieť po tom, čo sa nadýchali oxidom uhoľnatým,“ dodal. Úrady neoznámili príčiny úmrtia.

Záchranné zložky sa snažili uviaznutých turistov vyslobodiť, miestni obyvatelia im nosili jedlo a deky. V oblasti začalo husto snežiť v utorok v noci. Meteorológovia predpovedajú prudké prívaly snehu až do nedeľného večera.

„Do Mari sa nahrnulo také množstvo turistov prvýkrát za 15 až 20 rokov, čo spôsobilo veľkú krízu,“ povedal vo videu pakistanský minister vnútra. Pakistanský premiér Imran Chán vyjadril šok nad „tragickou smrťou“ turistov.

Irán uvalil sankcie na vojenských predstaviteľov USA

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA