Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Britské spravodajské služby vysvetlili, prečo chce Putin dať ťažké zbrane Národnej garde

Zverejnené:

Upravené: 8. augusta 2023 o 13:40

435

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Rozhodnutie ruského diktátora Vladimíra Putina poskytnúť Národnej garde ťažké zbrane môže naznačovať, že štruktúru považuje za jeden z hlavných pilierov bezpečnosti režimu.

Informoval o tom spravodajský prieskum britského ministerstva obrany o rusko-ukrajinskej vojne z 8. augusta

„Rosgvardia“ má asi 200 tisíc zamestnancov a existuje vo svojej súčasnej podobe od roku 2016, vedie ju bývalý Putinov osobný strážca Viktor Zolotov.

4. augusta Vladimír Putin podpísal zákon, ktorý umožňuje poskytovanie ťažkých zbraní Národnej garde, a asi mesiac predtým došlo k vzbure Wagnerovej PMC.

Britská spravodajská služba poznamenáva, že napriek tvrdeniam Zolotova, že táto štruktúra fungovala počas povstania „dokonale“, neexistujú dôkazy o tom, že by Národná garda vykonala nejaké účinné akcie proti Wagnerovi, hoci to bola práve vnútorná hrozba, pre ktorú bola táto štruktúra vytvorená.

„Vzhľadom na to, že Zolotov predtým navrhol, aby ťažké zbrane zahŕňali delostrelectvo a útočné vrtuľníky, rozhodnutie môže znamenať, že Kremeľ posilňuje Národnú gardu ako jednu z kľúčových štruktúr, ktoré by mali zaručiť bezpečnosť režimu,“ uvádza sa v správe.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA