Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Orbán povedal, že Ukrajina vojnu proti Rusku nevyhrá

Zverejnené:

Upravené: 23. mája 2023 o 13:13

238

orban
Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Maďarský premiér Viktor Orbán je presvedčený, že Ukrajina nie je schopná vyhrať útočnú vojnu, ktorú proti nej rozpútalo Rusko.

Orbán to povedal v rozhovore pre agentúru Bloomberg.

Maďarský premiér v odpovedi na otázku uviedol, že Maďarsko nepatrí k „hlavnému prúdu európskeho prístupu“ v kontexte rusko-ukrajinskej vojny.

„Môj postoj, postoj Maďarska od samého začiatku, bol, že táto vojna je zlyhaním diplomacie, nikdy sa nemala stať. Pri pohľade na to, čo sa deje v prvej línii, je nám jasné: riešenie na bojisku nefunguje.

Máte pravdu, keď hovoríte, že Rusko napadlo Ukrajinu. Otázkou však nie je, kto koho napadol, otázkou je, čo sa stane nasledujúce ráno. Nasledujúce ráno, a to je fakt, zomrie čoraz viac ľudí. Ani jedna strana nemá šancu na víťazstvo. Toto je vojna, ktorá pripravuje mnohých ľudí o životy bez toho, aby priniesla výsledky,“ povedal Orbán.

Dodal, že emocionálne je vojna „tragická“ a srdcia Maďarov sú „s Ukrajincami“. Maďarsko podľa Orbána chápe, „koľko Ukrajinci trpia“.

„Ale hovorím ako politik, ktorý musí zachraňovať životy… Najdôležitejšou vecou pre medzinárodné politické spoločenstvo je zachraňovať životy, najmä keď ste presvedčení, tak ako ja, že neexistuje žiadna šanca vyhrať túto vojnu,“ povedal Orbán.

Na otázku, či je skutočne presvedčený, že Ukrajina nie je schopná vyhrať vojnu, Orbán odpovedal kladne.

„Môj postoj je, že pri pohľade na realitu, čísla, situáciu, skutočnosť, že NATO nie je pripravené vyslať vojakov, je zrejmé: chudobní Ukrajinci nemôžu na bojisku zvíťaziť. Toto je moja pozícia,“ povedal.

Šéf maďarskej vlády poznamenal, že je potrebné všetkých presvedčiť o potrebe dosiahnuť jediné možné riešenie, ktorým je podľa neho prímerie. „Po prímerí by sa mali začať mierové rozhovory,“ povedal Orbán.

Poznamenal tiež, že Maďarsko má v tejto vojne jedinečnú situáciu, pretože „Ukrajina nie je vzdialená krajina“.

„Ukrajina je náš sused. A po druhé, máme etnické menšiny, ktoré žijú na Ukrajine, 200 <> alebo niečo podobné. Sú súčasťou vojny, sú mobilizovaní do ukrajinskej armády a zomierajú. Každý deň prichádzame o životy a rovnako aj životy Maďarov. Preto sa na celú túto situáciu pozeráme z osobitného uhla,“ povedal Orbán.

Ako viete, Maďarsko zablokovalo ďalšiu transakciu vo výške 500 miliónov eur z Európskeho mierového fondu, ktorý podporuje Ukrajinu zbraňami. Dôvodom je vyhlásenie Ukrajiny o OTP Bank ako „sponzorovi vojny“.

Nemecko a Maďarsko sa v pondelok počas stretnutia ministrov zahraničných vecí v Bruseli hádali o úlohe banky v ruskej vojne.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA