Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Parlamentné zhromaždenie NATO uznalo zločiny Ruska proti Ukrajine za genocídu

Zverejnené:

Upravené: 22. mája 2023 o 14:56

231

Zdroj: NATO

REKLAMA

Globalnews

Parlamentné zhromaždenie NATO jednomyseľne uznalo zločiny Ruska proti Ukrajine za genocídu a teroristický režim v Rusku za unáhlenosť.

Oznámil to vedúci stálej delegácie Ukrajiny pri Parlamentnom zhromaždení NATO Jegor Černev.

Podľa Černeva bola na zasadnutí zhromaždenia v Luxemburgu prijatá deklarácia, ktorá obsahuje jednomyseľnú podporu poslancov krajín NATO, medzinárodný tribunál a pomoc Ukrajine pred a po víťazstve.

Okrem toho dokument uznáva zločiny Ruska proti Ukrajine ako genocídu, odsudzuje ideológiu rašizmu, podporuje obnovenie územnej celistvosti, sankcie, reparácie, ako aj „Marshallov plán“ pre Ukrajinu.

„Na zasadnutí zhromaždenia v Luxemburgu sme dosiahli prijatie mimoriadne silnej deklarácie, ktorá bude mať ďalekosiahle politické dôsledky,“ uviedol Černev.

Okrem toho Valné zhromaždenie vyzvalo svoje vlády, aby na summite vo Vilniuse otvorene oznámili, že Ukrajina sa stane členom Aliancie, a aby sa dohodli na ďalších konkrétnych krokoch pre vstup Ukrajiny do NATO.

„Toto je naše diplomatické víťazstvo. Všetky naše kľúčové želania týkajúce sa konečného textu deklarácie boli zohľadnené,“ povedal Černev.

Poslanec zdôraznil, že vďaka tomuto rozhodnutiu „boli položené základy pre summit NATO vo Vilniuse“. „Poslanci krajín Aliancie vyjadrili svoj postoj. Teraz je to na vládach,“ dodal poslanec.

Ako viete, prezident Volodymyr Zelenskyj trvá na tom, že Ukrajina nebude súhlasiť s alternatívnymi návrhmi, ktoré by mohli nahradiť jej členstvo v NATO.

Ukrajina nebude spokojná so žiadnym iným rozhodnutím summitu NATO vo Vilniuse v júli, s výnimkou reálnych krokov smerom k jej členstvu v Aliancii, povedal minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA