Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Prezident Estónska neschválil zákon o demolácii sovietskych pamiatok

Zverejnené:

Upravené: 7. marca 2023 o 15:55

313

Zdroj: aripaev.ee

REKLAMA

Globalnews

Estónsky prezident Alar Karis neschválil legislatívne zmeny týkajúce sa demolácie sovietskych pamiatok, pretože sú v rozpore s ústavou. Uvádza to ERR.

Hovoríme o novelách zákona o uplatňovaní stavebného zákona, zákona o územnom plánovaní a zákona o štátnom majetku, ktoré prijal estónsky parlament 15. februára.

„Časť 1 článku 1 prijatého zákona je právne nejasná, a preto je v rozpore s časťou 2 článku 13 ústavy,“ povedal prezident Karis.

V časti článku, na ktorú sa prezident odvoláva, sa uvádza: „Verejná časť budovy, ako aj verejne vystavené pamiatky, sochy, pamätníky a iné podobné predmety nesmú podnecovať nenávisť, podporovať alebo ospravedlňovať zločiny okupačného režimu alebo akty agresie, genocídy, zločinov proti ľudskosti alebo vojnové zločiny.“

Karis vo svojom rozhodnutí vysvetlil, že podľa dôvodovej správy je účelom zákona zakázať a odstrániť z verejného priestoru také predmety, ktoré porušujú zmysel pre spravodlivosť spoločnosti alebo predstavujú hrozbu pre bezpečnosť Estónska.

„Je to legitímny cieľ, ale zakázané predmety sú v zákone označené výrazom, ktorý nemožno jednoznačne interpretovať, a použitím všeobecne uznávaných metód výkladu,“ povedal Karis.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA