Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Ryanair dosiahol takmer rekordný ročný zisk a v lete očakáva silný dopyt

Zverejnené:

Upravené: 22. mája 2023 o 14:09

188

Zdroj: Ryanair

REKLAMA

Globalnews

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryaniar dosiahla takmer rekordný ročný zisk za rok končiaci sa 31. marca – 1,43 miliardy eur – a opatrne optimisticky očakáva, že silný letný dopyt prinesie mierny rast zisku v nasledujúcich 12 mesiacoch.

Píše o tom agentúra Reuters.

Najväčšia európska letecká spoločnosť podľa počtu cestujúcich očakáva, že nárast dopravy o 10 % v tomto roku viac než vykompenzuje nárast nákladov na ropu o 1 miliardu EUR.

Spoločnosť Ryaniar zároveň oznámila o niečo lepší ročný zisk po zdanení, než sa očakávalo, vo výške 1,43 miliardy eur.

Ryanair uviedol, že by mohol viac profitovať z letných špičiek, ktoré sú „pred minulým rokom“, keďže letné európske krátkodobé lety budú o 5 až 10 % nižšie ako pred pandémiou.

„Nepochybujem o tom, že ľudia, ktorí boli dva roky zavretí kvôli COVIDu, sa vrátia k cestovaniu. Cestovanie nevnímajú ako luxus, ale ako nevyhnutnosť a rodiny sa toto leto vracajú na európske pláže,“ povedal generálny riaditeľ Michael O’Leary počas prezentácie pre investorov.

Ďalšie veľké európske letecké spoločnosti, najmä nízkonákladový konkurent EasyJet, poukazujú na aktívne letné rezervácie, čo naznačuje, že spotrebitelia uprednostňujú cestovanie napriek tomu, že ich príjmy klesajú v dôsledku vysokej inflácie.

Akcie Ryanairu, ktoré tento rok vzrástli o 27%, vzrástli na začiatku obchodovania o 1,4%.

O’Leary varoval, že si nie je úplne istý, či tento trend bude pokračovať, a že zima a začiatok roka 2024 by mohli byť náročnejšie.

Dodal však, že veľký objem nevybavených dodávok lietadiel pravdepodobne spomalí rast európskej kapacity najmenej ďalšie štyri roky a vytvorí „obrovské príležitosti rastu“ pre Ryanair, keďže v nasledujúcich troch letných mesiacoch pridá 110 nových lietadiel Boeing.

Finančný riaditeľ Neil Sorahan povedal agentúre Reuters, že írska letecká spoločnosť je presvedčená, že zvýši počet cestujúcich na 185 miliónov z rekordných 168,6 milióna v minulom finančnom roku.

Podľa neho by meškanie dodávok mohlo potenciálne znížiť počet cestujúcich v prvej polovici roka o 750 tisíc.

O’Leary očakáva, že všetky lietadlá potrebné na leto 2024 dorazia do konca mája budúceho roka a že dodávky budú „hladšie“ budúce leto.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA