Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

V Grécku sa konajú parlamentné voľby, kde konzervatívci vyhlasujú víťazstvo

Zverejnené:

Upravené: 25. júna 2023 o 10:03

141

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

V Grécku sa v nedeľu konali parlamentné voľby druhýkrát za niečo vyše mesiaca, v ktorých sa očakáva, že strana bývalého premiéra Kyriakosa Mitsotakisa vyhrá druhé funkčné obdobie.

Nedeľňajšie voľby sa konajú uprostred havárie plavidla s migrantmi zo 14. júna, ktoré podľa všetkého zabilo stovky ľudí pri pobreží Grécka.

Mitsotakisova strana Nová demokraciavyhrala voľby 21. mája, 20 bodov pred ľavicovou stranou Syriza, ktorá viedla Grécko v rokoch 2015 až 2019.

Nová demokracia však nezískala absolútnu väčšinu potrebnú na vládnutie bez vytvorenia koalície, čo viedlo k druhému hlasovaniu.

Prieskumy verejnej mienky uskutočnené v posledných dňoch ukázali, že Nová demokracia získava viac ako 40% hlasov, zatiaľ čo Syriza vedená Alexisom Tsiprasom zaostáva približne o 20 percentuálnych bodov.

Nedeľňajšie hlasovanie spadá pod nové pravidlá, podľa ktorých víťazná strana dostane bonus 25-50 kresiel v parlamente v závislosti od jej výsledkov.

Katastrofa smrti migrantov zatienila ďalšie problémy pred voľbami, vrátane krízy životných nákladov a smrteľného vlakového nešťastia vo februári.

Grécko je jednou z hlavných trás do Európskej únie pre utečencov a migrantov z Blízkeho východu, Ázie a Afriky. Väčšina trajektov na grécke ostrovy zo susedného Turecka, ale viac lodí tiež robí dlhšiu a nebezpečnejšiu cestu z Turecka do Talianska cez Grécko.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA