Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

WHO vyhlásila koniec núdzového stavu v dôsledku ochorenia COVID-19

Zverejnené:

Upravené: 5. mája 2023 o 18:28

221

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila, že COVID-19 sa už nepovažuje za globálnu zdravotnú núdzovú situáciu.

Informovala o tom agentúra AP.

Napriek tomu, že núdzová fáza sa skončila, WHO zdôrazňuje, že pandémia ešte nie je. Organizácia pripomenula nedávny nárast prípadov v juhovýchodnej Ázii a na Blízkom východe.

WHO zdôrazňuje, že každý týždeň na vírus stále zomierajú tisíce ľudí.

„S veľkou nádejou vyhlasujem, že COVID-19 už nie je globálnou núdzovou situáciou. To neznamená, že COVID-19 prestal byť globálnou zdravotnou hrozbou,“ uviedol generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO vyhlásila koronavírus za medzinárodnú krízu 30. januára 2020. V tom čase sa choroba ešte nevolala COVID-19 a mimo Číny nedošlo k žiadnym vážnym ohniskám.

O viac ako tri roky neskôr vírus spôsobil odhadom 764 miliónov prípadov na celom svete a približne 5 miliárd ľudí dostalo aspoň jednu dávku vakcíny.

Ničivá pandémia, ktorá vyvolala karantény, ovplyvnila svetové ekonomiky a zabila najmenej 7 miliónov ľudí na celom svete.

Keď Tedros v roku 2020 vyhlásil koronavírus za výnimočný stav, poznamenal, že najväčšou obavou je šírenie vírusu v krajinách so slabými systémami zdravotnej starostlivosti.

Niektoré krajiny, ktoré zaznamenali veľký počet úmrtí na COVID-19, sa však považovali za najlepšie pripravené na pandémiu vrátane Spojených štátov a Spojeného kráľovstva.

Podľa WHO je počet úmrtí registrovaných v Afrike iba 3% z celkového počtu na svete.

Je potrebné poznamenať, že na Ukrajine kabinet ministrov predĺžil núdzový režim a karanténu z dôvodu COVID-19 do 30. júna 2023. Karanténa bola prvýkrát zavedená na Ukrajine 25. marca 2020. Od februára 2022 zomrelo na COVID-19 na Ukrajine viac ako 100 000 ľudí.

Vo februári 2023 Čína odmietla poskytnúť WHO údaje o prvých prípadoch ochorenia COVID-19 v krajine. Spojené štáty vyzvali ČĽR, aby zverejnila úplné údaje o koronavíruse.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA