Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

V USA prvý štát zakázal TikTok

Zverejnené:

Upravené: 18. mája 2023 o 16:38

518

Zdroj: Tik Tok

REKLAMA

Globalnews

Štát Montana v Spojených štátoch sa stal prvým v krajine, ktorý zakázal čínsku platformu TikTok z ByteDance.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Zodpovedajúci zákon zakazujúci TikTok v štáte podpísal v stredu guvernér Montany Greg Gianforte. Štát tak chce chrániť obyvateľov pred pravdepodobným zberom údajov z Číny.

Montana sa stala prvým štátom USA, ktorý zakázal populárnu aplikáciu pre krátke videá od čínskej spoločnosti ByteDance.

Google a Apple teda budú mať zakázané ponúkať TikTok vo svojich obchodoch v štáte, ale neuložia žiadne sankcie jednotlivcom, ktorí aplikáciu používajú. Zákaz nadobudne účinnosť 1. januára 2024.

TikTok predtým uviedol, že nový zákon „porušuje práva Montančanov podľa prvého dodatku tým, že nezákonne zakazuje TikTok“, a uviedol, že „bude pokračovať v práci na ochrane práv používateľov v Montane aj mimo nej„.

V posledných rokoch TikTok, ktorý má v USA viac ako 150 miliónov používateľov, čelil rastúcim výzvam zákonodarcov a úradníkov na celoštátny zákaz aplikácie kvôli obavám z potenciálneho vplyvu čínskej vlády na platformu.

Výzvy na celoštátny zákaz TikToku alebo udelenie nových právomocí Bidenovej administratíve bojovať proti TikToku alebo ho zakázať v Kongrese však zatiaľ nepokročili.

Montana uviedla, že TikTok by mohol čeliť pokutám za každé porušenie a ďalším pokutám vo výške 10 10 dolárov denne, ak poruší zákaz. Obchody Apple a Google môžu tiež dostať pokutu <> <> dolárov za každé porušenie za deň, ak porušia zákaz.

Pokus bývalého prezidenta Donalda Trumpa zakázať sťahovanie nových TikTok a WeChat príkazom ministerstva obchodu v roku 2020 bol zablokovaný niekoľkými súdmi a nikdy nenadobudol účinnosť.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA