Sociálne siete

DOMOV

Vo veku 84 rokov zomrel legendárny filmový režisér Juraj Jakubisko

Zverejnené:

Upravené: 25. februára 2023 o 14:55

762

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V noci z piatku na sobotu prišlo Česko a Slovensko o významnú osobnosť filmovej kinematografie. Zomrel legendárny režisér, scenárista, kameraman a výtvarník Juraj Jakubisko. Jeho úmrtie oznámila na Facebooku jeho dcéra Janette Jakubisková.

Juraj Jakubisko sa narodil 30. apríla 1938 vo východoslovenskej obci Kojšov. V roku 1957 absolvoval Strednú školu umeleckých remesiel v Bratislave, odbor fotografie, a v rokoch 1959-1966 študoval v Českej republike na pražskej FAMU.

Po ukončení štúdia debutoval ako režisér filmom Kristovho leta. Nasledovali filmy Utečenci a pútnici, Vtákoviny, siroty a blázni a v roku 1970 Jakubisko pracoval na filme Dovidenia v pekle, priatelia, ktorý sa mu podarilo dokončiť až po dvadsiatich rokoch.

Po roku 1970 nakrúcal už len dokumenty ak réžii hraných filmov sa mohol vrátiť až v roku 1979. Jeho film Postav dom, zasaď strom (1979), ktorý natočil po niekoľkoročnej pauze, bol majstrovským dielom. Nasledovala komédia Nevera po slovensky. V roku 1983 mal premiéru dvojdielny film Tisícročná včela, adaptácia románu Petra Jaroša, ktorý je považovaný za jedno z jeho najlepších diel a za jedno z najlepších diel slovenskej kinematografie vôbec, uvádza web dnes24 .

Od začiatku 90. rokov žije Juraj Jakubisko so svojou ženou, herečkou a producentkou Deanou Horváthovou a rodinou v hlavnom meste Českej republiky, v Prahe.

V roku 2012 sa stal Jakubisko pravdepodobne najstarším pacientom, ktorému lekári v Českej republike voperovali nové srdce. Posledné dni života strávil vo veľmi vážnom stave v IKEMe.

Netflix znížil cenu predplatného vo viac ako 30 krajinách

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA