Sociálne siete

DOMOV

Slovenské ministerstvo vnútra malo skartovať spisy viac ako 800 estebákov

Zverejnené:

Upravené: 19. januára 2022 o 10:39

218

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Pod vedením Roberta Kaliňáka malo slovenské ministerstvo vnútra skartovať spisy viac ako 800 príslušníkov policajných orgánov a Štátnej bezpečnosti. Upozornil na to poslanec za vládnu stranu Za ľudí Juraj Šeliga.

Skartované mali byť dokumenty príslušníkov ŠtB narodených v rokoch 1931 až 1937.

„Tieto spisy boli nielen významným historickým svedectvom o období normalizácie a komunistického útlaku, ale mali slúžiť aj na poznanie toho, kto sa podieľal na udržiavaní komunistickej totality,“ uviedol Šeliga.

Ministerstvo vnútra malo spomínané spisy odovzdať Ústavu pamäti národa, ktorý ich mal skúmať a uchovať. To sa však podľa vládneho poslanca nestalo.

Fico varuje pred tréningom ukrajinských povstalcov na Slovensku

„Bez akejkoľvek úcty k obetiam komunistickému režimu boli arogantne hodené do koša a zlikvidované. Kto za to môže? Kaliňák tvrdí, že o ničom nevedel. Ako minister však bol zodpovedný za to, že všetky postupy v rámci ministerstva sú v súlade v platnými právnymi predpismi. Túto psiu povinnosť však nesplnil, v dôsledku čoho zostane v našich dejinách prázdne miesto podobne ako v Rusku, kde spisy tiež skartovali, aby sa náhodou nezistilo, kto každý bol udavač,“ konštatoval Šeliga.

Ústav pamäti národa podal v tejto súvislosti trestné oznámenie. „Musí sa vyšetriť, kto dal pokyn na skartáciu a aký mal motív. Či išlo o flagrantné ignorovanie zákona alebo sa jednoducho nemáme dozvedieť o niektorých ľuďoch, že spolupracovali s ŠtB alebo inými zložkami totalitnej moci,“ uviedol vládny poslanec.

Slovenské ministerstvo vnútra uviedlo, že postupovalo v súlade so zákonom. „Predmetom vyradenia a zničenia boli osobné spisy všetkých príslušníkov narodených v rokoch 1931 až 1937, teda nielen príslušníkov ŠtB, ale aj bežných policajtov,“ uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Zoroslava Kollára a Tomáša Rajeckého obžalovali, hrozí im 15 rokov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA