Sociálne siete

Ekonomika

Dočkáme sa používania recyklovaných PET fliaš vo výrobe pneumatík od roku 2022?

Opätovné spracovanie PET materiálu spĺňa náročné mechanické požiadavky na konštrukciu pneumatík a prebieha bez bezprostredných chemických zásahov. Sekundárna surovina má vysokú kvalitu, ktorá sa vyrovná novému PET.

Zverejnené:

Upravené: 12. augusta 2021 o 9:29

271

Foto: Sascha Schuermann

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Spoločnosť Continental bude od roku 2022 používať opätovne spracovaný polyester získaný z recyklovaných plastových fliaš vo výrobe pneumatík. Nové, trvalo udržateľné polyesterové vlákno sa získa z polyetyléntereftalátových (PET) fliaš mechanickým spracovaním a použije sa pri výrobe kostry pneumatiky. Môže tak úplne nahradiť tradičný polyester. V spolupráci s partnerom a dodávateľom, spoločnosťou OTIZ, ktorá je špecialistom na vlákna a výrobcom textílií, vyvinul výrobca prémiových pneumatík špeciálnu technológiu na recykláciu PET fliaš bez chemických zásahov, ktoré boli potrebné v minulosti, a technológiu na zabezpečenie funkčnosti polyesterového vlákna pri vysokých mechanických namáhaniach na pneumatiku. V priebehu tzv. upcyklácie (zhodnocovania) sa PET fľaša premení na vysokovýkonný PET materiál.

„Už v roku 2022 budeme môcť vo výrobe pneumatík používať materiál získaný z recyklovaných PET fliaš. V rámci nášho inovatívneho procesu sa z recyklovaného PET spriadajú vlákna, pričom materiál sa predtým nemusí rozkladať na jednotlivé zložky,“ hovorí Dr. Andreas Topp, ktorý zodpovedá za materiály, vývoj procesov a industrializáciu pre obchodnú sekciu spoločnosti Continental. Dodáva: „Na tohtoročnom autosalóne IAA MOBILITY v Mníchove predstavíme vysoko inovatívny koncept pneumatiky s polyesterovými vláknami vyrobenými z recyklovaných PET fliaš. Použitie recyklovaných polyesterových vlákien znamená pre nás ďalší dôležitý krok smerom k cirkulárnej ekonomike prepájajúcej rôzne produkty.“

OTIZ – Oriental Industries (Suzhou) Ltd.

OTIZ – Oriental Industries (Suzhou) Ltd.

V rámci recyklačného procesu sa fľaše najprv triedia, odstránia sa uzávery a nakoniec sa mechanicky čistia. Po mechanickom rozkúskovaní sa roztavia a premenia na granulát. Nasleduje polymerizácia v pevnom stave a spracovanie modifikovaným pradením. „Náš špeciálne modifikovaný proces výroby nám umožňuje získavať z PET fliaš polyesterové vlákna na výrobu pneumatík bez akéhokoľvek procesu polymerizácie monomérov,“ vysvetľuje Dr. Derren Huang, vedúci Oddelenia výskumu a vývoja spoločnosti OTIZ.

Laboratórne testy, ako samotného materiálu, tak testy pneumatík spoločnosti  Continental, ukázali, že vlákna zo sekundárnych surovín majú rovnako dobré vlastnosti ako doteraz používané vlákna. Majú rovnakú kvalitu ako nový PET, sú rovnako stabilné a obzvlášť vhodné na výrobu pneumatík kvôli ich pevnosti v ťahu, odolnosti a tepelnej stálosti.

Bežný PET sa už dlho používa ako materiál na výrobu pneumatík, pretože si zachováva svoj tvar aj pri vysokej záťaži a teplotách, a tak zaisťuje bezpečnosť aj pri veľmi vysokých jazdných rýchlostiach. Použitie recyklovaného PET šetrí cenné zdroje používané pri výrobe pneumatík: bežná pneumatika pre osobné auto v súčasnosti obsahuje približne 400 gramov polyesterových vlákien. To znamená, že v budúcnosti sa môže pri výrobe pneumatík na jedno vozidlo použiť viac ako 60 recyklovaných PET fliaš.

Cirkulárna ekonomika je neoddeliteľnou súčasťou stratégie trvalej udržateľnosti spoločnosti

Recyklácia sa stáva čoraz dôležitejšou pri vývoji a výrobe pneumatík. Najneskôr do roku 2050 plánuje spoločnosť Continental postupne začať používať pri výrobe pneumatík 100 % trvalo udržateľných materiálov. S používaním recyklovaného PET dosiahne tento výrobca pneumatík ďalší úspešný krok smerom k cirkulárnej ekonomike.

„Odpad je pre nás surovinou zajtrajška, pretože v cirkulárnej ekonomike vidíme vzor pre budúcnosť. Záväzok spoločnosti Continental aktívne pretvárať a presadzovať túto transformáciu nám od začiatku poskytuje náskok pre naše obchodovanie v budúcnosti, a tým aj pre naše prežitie v budúcnosti,“ hovorí Claus Petschick, vedúci oddelenia trvalej udržateľnosti spoločnosti Continental. „Naša ambícia je jasná: Najneskôr do roku 2050 chceme spolu s partnermi a dodávateľmi prepojiť celý životný cyklus produktu s procesom výroby a ekologického získavania zdrojov.“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA