Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Bývalý policajný predstaviteľ sa prihlásil k španielskym teroristickým útokom z roku 2017, ktoré zorganizovala tajná služba

Zverejnené:

Upravené: 19. januára 2022 o 13:25

740

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Teroristické útoky v Španielsku v roku 2017 boli zinscenované Národným spravodajským centrom (CNI), uviedol vo štvrtok bývalý vysoký policajný dôstojník José Manuel Villarejo.

Cieľom bolo destabilizovať Katalánsko pred referendom o nezávislosti, ale výsledok, ktorý si vyžiadal 16 mŕtvych, bol chybným odhadom, uviedol podľa agentúry Catalanews José Manuel Villarejo.

S odvolaním sa na Villarejoovu výpoveď na súde spravodajský portál uviedol, že útoky, pri ktorých nákladné auto nabehlo do chodcov na barcelonskej triede La Rambla, „boli vážnou chybou“ bývalého riaditeľa Národného spravodajského centra (CNI) Felize Sanza Roldana.

Vo veku 112 rokov zomrel podľa Guinnessovej knihy rekordov najstarší muž na planéte

Villarejo svojimi výrokmi vyvolal pobúrenie časti katalánskych politických strán, najmä tých, ktoré sú pre nezávislosť regiónu.

Katalánsky prezident Pere Aragones požiadal španielsku vládu, aby sa útokom znovu zaoberala, a požiadal právny tím svojej administratívy, aby výroky bývalého dôstojníka preskúmal.

Predsedníčka parlamentu Laura Borrasová tiež požiadala právny tím regionálneho zhromaždenia, aby prípad postúpil prokurátorovi.

Kybernetický útok na Ukrajine: Rusko za to môže, máme dôkazy, hovorí Kyjev

Dňa 17. augusta 2017 narazila dodávka riadená členom extrémistickej teroristickej bunky do chodcov na známej triede Las Ramblas, pričom zahynulo 13 ľudí a 120 ich bolo zranených. Štrnásta obeť neskôr zomrela na následky zranení.

Dvadsaťdvaročný marocký vodič pri úteku zavraždil ďalšiu osobu, ukradol auto a z miesta odišiel pešo.

O niekoľko hodín neskôr vykonalo päť členov teroristickej bunky druhý útok o 100 km ďalej v pobrežnom meste Cambrils, kde narazili do chodcov a smrteľne pobodali ženu.

O niekoľko dní neskôr bolo šesť teroristov zastrelených políciou na vinici neďaleko Barcelony a ďalší dvaja členovia zomreli pri výbuchu bomby v dielni.

VIDEO: Talianska sestrička vystavovala falošné preukazy o očkovaní

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA