Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Čína sa zaviazala „modernizovať“ svoj jadrový arzenál

Zverejnené:

Upravené: 5. januára 2022 o 20:26

382

Ilustračný obrázok, zdroj: Pixabay

REKLAMA

GLOBALNEWS

Oznámenie prichádza iba deň po tom, čo Peking podpísal vyhlásenie o spolupráci proti zbrojení jadrovými zbraňami, informuje portál Global Times.

Čína sa pripojila k najmocnejším krajinám sveta a zaviazala sa spolupracovať na odzbrojení, aby sa svet vyhol jadrovej vojne. Avšak aj napriek tomu svoje zásoby atómových zbraní plánuje zmodernizovať.

„Udržiavame naše jadrové kapacity na minimálnej úrovni, ktorá je potrebná pre našu národnú bezpečnosť,“ uviedol v utorok pre novinárov Fu Cong, riaditeľ oddelenia pre kontrolu zbraní čínskeho ministerstva zahraničných vecí. „Čína bude pokračovať v modernizácii svojho jadrového arzenálu z hľadiska spoľahlivosti a bezpečnosti,“ dodal.

Spolu s USA, Spojeným kráľovstvom, Ruskom a Francúzskom Čína v pondelok podpísala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že „nukleárnu vojnu nemožno vyhrať a nikdy sa nesmie viesť“. Päť jadrových veľmocí sa tiež dohodlo, že budú spolupracovať na „bilaterálnych a multilaterálnych dohodách a záväzkoch o nešírení, odzbrojení a kontrole zbrojenia“ a že svoje jadrové zbrane nebudú mieriť proti sebe.

Irán sľúbil pomstu za zabitie Solejmáního, ak sa Trump nepostaví pred súd

Vyhlásenie prišlo v čase historicky najvyššieho napätia medzi niektorými signatármi. Ide napríklad o pokračujúci spor medzi USA a Ruskom v súvislosti s rozširovaním NATO v Európe a budúcnosťou Ukrajiny.

Pentagón v novembri tvrdil, že Čína dramaticky zvyšuje svoje zásoby jadrových hlavíc. Údajne je na dobrej ceste, aby ich do konca desaťročia vlastnila aspoň 1000. Ide o dvojnásobok predchádzajúcich odhadov USA. Peking v tom čase nepotvrdil ani nevyvrátil žiadnu jadrovú expanziu, pričom Fu v utorok novinárom povedal, že „tvrdenia“ USA sú „nepravdivé“.

Nový nemecký kancelár sa stretne s Putinom, dúfa v „nový začiatok“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA