Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Taliban nariadil všetkým figurínam v obchodoch stať hlavy

Zverejnené:

Upravené: 5. januára 2022 o 16:34

658

Ilustračný obrázok, zdroj: Pixabay

REKLAMA

GLOBALNEWS

Noví vládcovia Afganistanu zjavne považujú figuríny za „idoly“, ktoré urážajú islam, informuje portál Aljazeera.

Podľa správ z médií Taliban nariadil obchodom s odevmi v afganskej provincii Herát, aby sťali hlavy všetkým figurínam, pretože sú to „modly“.

Podľa denníka The Times rozhodnutie vydal minulý týždeň miestny úrad ministerstva pre šírenie cnosti a prevenciu neresti. Toto ministerstvo je poverené presadzovaním čítania práva šaría zo strany Talibanu v západnej provincii.

Úradníci pôvodne chceli, aby obchodníci figuríny úplne odstránili, pričom ich opísali ako „modly“, ktoré boli „uctievané“. Majitelia obchodov však tento nápad skritizovali a tvrdili, že by to malo nepriaznivý vplyv na ich už aj tak tápajúci biznis. Taliban ustúpil a uspokojil sa s obyčajným sťatím figurín.

Jeden majiteľ obchodu sa v rozhovore pre talianske noviny la Repubblica sťažoval, že príkaz Talibanu by znamenal finančné straty pre podniky, keďže každá figurína stojí od 70 do 100 dolárov.

Irán sľúbil pomstu za zabitie Solejmáního, ak sa Trump nepostaví pred súd

Na sociálnych sieťach koluje neoverené video, na ktorom je muž, ktorý odrezáva hlavu figuríne pílou na železo. Zrejme niektorí majitelia obchodov sa už rozhodli vykonať nové rozhodnutie.

Taliban sa preslávil tým, že pri prvom nástupe k moci v polovici 90. rokov zbavil ženy veľkej časti ich slobôd. Avšak keď skupina vlani v auguste ovládla krajinu, zaviazala sa rešpektovať práva žien v rámci práva šaría.

Nový nemecký kancelár sa stretne s Putinom, dúfa v „nový začiatok“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA