Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Einsteinov rukopis sa vydražil za viac ako 11 miliónov eur

Zverejnené:

Upravené: 26. novembra 2021 o 14:15

604

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Jeden z rukopisov Alberta Einsteina obsahujúci prípravu na teóriu relativity sa v Paríži vydražil za 11,6 miliónov eur.

Pôvodná odhadovaná cena vzácneho dokumentu, ktorý obsahuje chyby, bola medzi dvoma až troma miliónmi eur.

Prečítajte si: TALIANSKO: Ľudia sa na párty cielene nakazujú covidom

Rukopis má 54 strán, v rokoch 1913 a 1914 ho v Zürichu redigovali slávny fyzik a jeho spolupracovník a dôverník Michele Besso. Práve vďaka inžinierovi Bessovi sa rukopis zachoval, keďže Einstein by pravdepodobne nezachraňoval to, čo pokladal za pracovný dokument.

Všetky Einsteinove ručne písané dokumenty sú dnes veľmi vzácne. Najmä tie, ktoré vznikli pred rokom 1919, uviedla aukčná sieň.

„Einstein má v rukopise chyby a domnievam sa, že to ho robí ešte výnimočnejším, vidíme totiž jeho vytrvalosť,“ uviedol odborník z Christie’s Vincent Belloy.

(zdroj: Facebook)

Doterajší rekord pri dražbe Einsteinovho rukopisu bol 2,8 milióna dolárov z roku 2018. Einsteinov list o tajomstve, ako byť šťastný, sa v roku 2017 v Jeruzaleme predal za 1,56 milióna dolárov.

Einstein po vypracovaní špeciálnej teórie relativity, ktorú predniesol v roku 1905 vzorcom E=mc², začal v roku 1912 pracovať na všeobecnej teórii relativity.


Na začiatku roku 1913 „obaja priatelia a kolegovia riešili jeden z problémov, s ktorým sa vedecká obec stretávala už desiatky rokov, a síce anomáliu v obežnej dráhe planéty Merkúr,“ pripomenula aukčná sieň.

Záhadu sa obom vedcom nakoniec podarilo vyriešiť. Rukopis obsahuje výpočty zahŕňajúce „istý počet predtým nepostrehnutých chýb“. Keď si ich Einstein uvedomil, nestaral sa ďalej o rukopis, ktorý Besso zachoval.

COVID-19: Vo štvrtok pribudlo 9331 nových prípadov nákazy

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA