Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Afganský premiér vo svojom príhovore žiadal o pomoc s humanitárnou krízou

Zverejnené:

Upravené: 28. novembra 2021 o 14:09

1124

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Režim Talibanu si praje mierové vzťahy so zvyškom sveta, vyhlásil v sobotu afganský premiér Muhammad Hasan Achund vo svojom prvom prejave k národu.

Zároveň vyzval medzinárodné mimovládne organizácie, aby Afganistanu tento rok v zime pomohli vyhnúť sa humanitárnej katastrofe. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na polhodinový zvukový prejav premiéra zverejnený stanicou RTA.

Radikálne islamské hnutie Taliban prevzalo moc v Afganistane v polovici augusta po tom, čo sa spojenecké vojská začali sťahovať z krajiny.

Čítajte viac: Veliteľ Talibanu zomrel po útoku na nemocnicu. Prihlásil sa Islamský štát

Taliban sa dnes snaží ukazovať miernejšiu tvár ako počas svojej predchádzajúcej vlády v rokoch 1996 až 2001. V novej afganskej vláde však nie je žiadna žena a mnoho žien sa zatiaľ nesmie vrátiť do práce či školy.

„Nechceme sa miešať do vnútorných záležitostí cudzích krajín, spôsobovať im problémy a zasievať v nich pocit nebezpečenstva,“ povedal premiér Achund. „Chceme s nimi mať dobré obchodné vzťahy,“ dodal.

Premiér sa od svojho vymenovania 7. septembra ešte nikdy neobjavil na verejnosti a aj sobotný prejav bol len zvukový, bez obrazu.

Achund v poslednej dobe čelí kritike na miestnych sociálnych sieťach za svoje mlčanie, hoci krajina sa stretáva so závažnou hospodárskou krízou, píše AFP.

Organizácia Spojených národov už varovala, že s prichádzajúcou tuhou zimou v krajine hrozí „závažná humanitárna kríza“.

„Topíme sa v problémoch, zatiaľ čo sa snažíme dostať náš národ z biedy. Žiadame medzinárodné mimovládne organizácie, aby nezadržiavali svoju pomoc a pomohli nášmu vyčerpanému národu,“ uviedol premiér Achund.

Hospodársku krízu by podľa premiéra bolo možné vyriešiť, keby sa uvoľnilo približne deväť miliárd dolárov z rezerv afganskej centrálnej banky, ktoré sú z väčšej časti uložené v Spojených štátoch.

Po augustovej zmene režimu Spojené štáty zmrazili kontá afganskej centrálnej banky, ktoré sú uložené v USA.

Svetová banka a Medzinárodný menový fond pozastavili svoje subvencie pre Afganistan. Kábul a Washington majú zasadnúť k rokovaciemu stolu v katarskom Dohe už o niekoľko dní.

Bill Gates: „Je potrebný globálny výskum, svet musí byť pripravený na pandémie“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA