Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Muža prepustili z väzenia po 37 rokoch, odsúdili ho kvôli falošnému svedkovi

Zverejnené:

Upravené: 6. januára 2022 o 13:18

719

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Muža z amerického mesta Filadelfia prepustili v utorok po 37 rokoch z väzenia po tom, čo sudca zneplatnil jeho odsúdenie.

Willieho Stokesa odsúdili za vraždu v roku 1984. Kľúčový svedok v jeho procese bol pritom už niekoľko dní po vynesení verdiktu obvinený z krivej výpovede. Informovala o tom dnes agentúra AP.

„Dnešok je ohromný deň. Všetci sme veľmi vďační,“ povedal v utorok médiám právnik 61-ročného Stokesa Michael Diamondstein. „Avšak tiež je to smutný deň, pretože nám pripomína, akého bezprávia, neférovosti a nespravodlivosti sa strážcovia zákona vo Filadelfii tak dlho dopúšťali,“ dodal.

Kľúčovým momentom prípadu bola výpoveď Franklina Leeho, ktorý sa so Stokesom priatelil. Na predbežnom súdnom pojednávaní uviedol, že sa mu jeho známy priznal, že zabil muža menom Leslie Campbell. Lee počas hlavného pojednávania v lete 1984 túto výpoveď vzal späť, Stokes bol však uznaný vinným a poslaný na doživotie za mreže.

Taliban nariadil všetkým figurínam v obchodoch stať hlavy

Lee svojho kamaráta usvedčil v čase, keď bol sám vo väzbe kvôli nesúvisiacemu zločinu. Vyšetrovatelia mu údajne za svedectvo proti Stokesovi ponúkli mierny trest a tiež sprostredkovanie drog a sexu, píše AP. Po Stokesovom odsúdení sa Lee priznal ku krivému svedectvu s tým, že si jeho údajné priznanie vymyslel. O tomto vývoji bol ale Stokes informovaný až v roku 2015.

Úradník, ktorý vypočul argumenty v odvolacom konaní, túto skutočnosť označil za „hrubé porušenie ústavných práv“ černocha odsúdeného za vraždu. Sudca pri následnom pojednávaní súhlasil a minulý týždeň odsudzujúci verdikt zrušil. Prokuratúra vo Filadelfii by ešte mohla spustiť nový proces, plány v tejto veci však zatiaľ neoznámila.

Správa o Stokesovom prepustení prišla necelé dva mesiace po tom, čo sa v USA dostal na slobodu iný muž tmavej pleti odsúdený za vraždu za problematických okolností. Kevin Strickland bol vo väzení v štáte Missouri dokonca viac ako 40 rokov. Jediná svedkyňa, ktorá ho v prípade trojnásobnej vraždy označila za spolupáchateľa, sa po rokoch rozhodla svoju výpoveď odvolať.

Nový nemecký kancelár sa stretne s Putinom, dúfa v „nový začiatok“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA