Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Nový variant koronavírusu „Omikron“ znepokojuje svet. Čo o ňom vieme?

Zverejnené:

Upravené: 28. novembra 2021 o 14:18

576

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Vedcov po celom svete znepokojuje nový variant koronavírusu nazývaný omikron.

Šíri sa veľmi rýchlo a jej podoba naznačuje, že môže byť nákazlivejšia aj horšie liečiteľná. Európa sa preto zatvára pred cestujúcimi z južnej Afriky, kde sa zmutovaný vírus prvýkrát objavil.

Odborníci varujú, že ak sa tu začne šíriť, nebudú súčasné opatrenia stačiť.

Koronavírus  spôsobujúci chorobu covid-19 prakticky neustále mení svoju podobu, čo môže ovplyvniť aj to, ako pôsobí na ľudský organizmus a zdravie. Nový variant sa nazýva „omikron“, podľa pätnásteho písmena gréckej abecedy a je zatiaľ zo všetkých známych variant „najzmutovanejší“.

Vedci prvý prípad zaznamenali v Botswane na juhu Afriky. V Južnej Afrike  v regióne Gauteng následne nato začal počet nakazených narastať.

Podľa odhadov dnes tvorí už 90 percent zo všetkých odhalených variantov vírusu v oblasti, kam patrí aj veľkomesto Johannesburg. Rozšíril sa ale aj do ostatných regiónov. Odborníci upozorňujú, že dôvodom môže byť aj malá zaočkovanosť ľudí.

Čítajte viac: USA: Zamestnanec laboratória objavil fľaštičky s označením „Pravé kiahne“

Vedci zatiaľ nevedia či omikron, nesúci kódové označenie B.1.1.529, dokáže účinnejšie prelomiť imunitu vyvolanú v tejto chvíli používanými vakcínami. Rovnako nie je jasné, či okrem väčšej nákazlivosti prinesie aj väčšie riziko vážneho priebehu choroby covid-19 alebo priamo smrti. Väčšiu odolnosť voči vakcínam a liekom má aj variant delta, ktorý aktuálne v Európe prevláda.

Variant omikron podľa vyjadrenia expertov najskôr vznikol v tele človeka, ktorý sa s koronavírusom stretol a zároveň trpel ochorením AIDS. To viedlo k tomu, že vírus v jeho organizme zmutoval spôsobom, ktorý vedci opisujú ako „veľký evolučný skok“.

Nový variant má totiž viac ako päťdesiat mutácii, z toho vyše tridsať kritických na svojom povrchu. Tie sú navyše vo „veľmi neobvyklej konštelácii“, vyhlásil juhoafrický epidemiológ Tulio de Oliveira.

Varovanie vedcov z celého sveta o nebezpečenstve nového variantu vírusu rýchlo pribúda. Ako účinne sa presadí, a potenciálne tak premení priebeh celej globálnej pandémie, ešte nie je zrejmé. „Je veľa toho, čo nevieme,“ vyhlásil na štvrtkovej tlačovej konferencii Richard Lessells, odborník na infekčné choroby z univerzity KwaZulu-Natal v juhoafrickom Durbane.

Prvý prípad nákazy omikrónom v Európe hlásilo Belgicko. Ďalší prípad zaznamenal Hongkong, kde obaja nakazení boli úplne očkovaní vakcínou Pfizer.  Najmenej jedného nakazeného hlási aj Izrael, taktiež ide o zaočkovanú osobu. Podľa tamojšieho premiéra Naftaliho Bennetta je krajina kvôli novému variantu na prahu vyhlásenia núdzového stavu.

TALIANSKO: Ľudia sa na párty cielene nakazujú covidom

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA