Sociálne siete

ZAHRANIČIE

V Česku zachytili prvý prípad nákazy novým variantom koronavírusu Omikron

Zverejnené:

Upravené: 29. novembra 2021 o 11:29

398

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Laboratóriá v Česku zachytili prvý prípad nákazy novou mutáciou Omikron.

Čítajte tiež: Nový variant koronavírusu „Omikron“ znepokojuje svet. Čo o ňom vieme?

Prvé testy mutáciu preukázali u Češky, ktorá sa vrátila z Namíbie, čo následne potvrdilo aj ďalšie testovanie.

Dva sekvenčné testy preukázali nákazu u ženy narodenej v roku 1961. Hlavná hygienička Pavla Svrčinová v sobotu večer pre TV Nova uviedla, že vzorky teraz testujú v laboratóriu Štátneho zdravotného ústavu a čaká sa na vyhodnotenie tretieho testu.

„Po sekvenačnej analýze s pravdepodobnosťou približne 90 percent môžem potvrdiť, že variant Omikron bol u pacientky skutočne potvrdený,“ uviedol v sobotu v noci hovorca Krajskej nemocnice Liberec Václav Řičář pre Českú televíziu. Čaká sa ešte na výsledky testov Národného referenčného laboratória.

PRIESKUM: Hlas opäť prvý, nasleduje Smer a SaS

Nakazená žena má pochádzať z Liberca a do Česka sa mala vrátiť z dovolenky v Namíbii. Medzipristátie mala v Juhoafrickej republike a v Dubaji. Podľa prvotných informácií sa mala vrátiť z Egypta.

Vďaka rýchlej reakcii lekára, ktorý ženu vyšetroval, sa mohlo rozbehnúť podrobné trasovanie. Žena do Česka pricestovala minulý týždeň v nedeľu, od stredy začala mať zdravotné problémy. „Podarilo sa nám dohľadať, že žena cestovala v skupine deviatich ľudí do Prahy, kde použila vlastné vozidlo a tým sa prepravila do miesta bydliska. V tejto chvíli zaisťujeme kontakty z niekoľkých krajov v Českej republike,“ uviedla hlavná hygienička Pavla Svrčinová. Žena cestovala so svojím manželom.

Pri banskom nešťastí na Sibíri zahynulo 52 ľudí, tragédiu nikto neprežil

Česká cestovateľka je plne očkovaná, druhú dávku dostala v júni. „Podľa mojich informácií nie je hospitalizovaná. Priebeh je zatiaľ taký, že mohla podľa mojich informácií zostať v domácom ošetrovaní,“ doplnila Svrčinová.

Vedci sa novej varianty koronavírusu veľmi obávajú, objavuje sa u nej totiž vysoké množstvo mutácií, a tak by mohla ľahko odolávať protilátkam. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ju označila za znepokojivú.

Nie je to však prvý prípad, ktorý Európa eviduje. Už v piatok sa táto mutácia potvrdila u ženy z Belgicka, ktorá do krajiny pricestovala z Egypta a prestupovala v Turecku.

Štáty Európskej únie sa v piatok zhodli na dočasnom pozastavení všetkých letov zo siedmich krajín južnej Afriky. Príslušné opatrenia prijala aj Česká republika.

Afganský premiér vo svojom príhovore žiadal o pomoc s humanitárnou krízou

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA