Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Po útoku raketami a dronmi Emiráty zaútočili na odpaľovacie zariadenie Husíov

Zverejnené:

Upravené: 31. januára 2022 o 14:49

359

Ilustračné foto Zdroj: tribune.com.pk

REKLAMA

Globalnews

Jemenské zariadenie na odpaľovanie balistických rakiet bolo v pondelok zničené lietadlami arabskej koalície, uviedlo to ministerstvo obrany Spojených arabských emirátov, ktoré je súčasťou koalície vedenej Saudskou Arábiou.

Nálet bol odpoveďou na útok rakiet a dronov zo strany šiitských Husíov, ktorí ovládajú časť Jemenu. Nálety boli podniknuté v čase návštevy izraelského prezidenta v Dubaji.

Emiráty sa stali v priebehu posledných týždňov už tretíkrát terčom vzdušného útoku Husíov. Ich vojenský hovorca povedal, že boli odpálené rakety Zolfaghar na Abú Zabí a že tiež boli vyslané ozbrojené drony na Dubaj. Vyzval zároveň obyvateľov, aby sa držali ďalej „od kľúčových veliteľstiev a zariadení“ v Spojených arabských emirátoch.

Vysoký predstaviteľ SAE Anvar Gargaš tretí podobný útok v rade označil za zbytočnú provokáciu: „Tí, ktorí testujú Spojené arabské emiráty, robia chybu.” Ministerstvo obrany dodalo, že raketa bola zostrelená 20 minút po polnoci a jej trosky dopadli do neobývanej oblasti.

Pri dopravnej kontrole v Nemecku zastrelili dvoch policajtov

Útok prebehol v čase historicky prvej návštevy izraelského prezidenta Jicchaka Hercoga v Spojených arabských emirátoch. Podľa denníka Times of Israel bol Herzog o útoku informovaný, ale program návštevy sa nezmenil.

„Nebolo tu a nie je tu žiadne nebezpečenstvo pre prezidenta a jeho sprievod,“ uviedol prezidentov hovorca. Zbližovanie Izraela so sunnitskými monarchiami v Perzskom zálive je tŕňom v oku Teheránu, ktorý vedie na území Jemenu vojnu so Saudskou Arábiou.

Raketové útoky na SAE sú veľkým prekvapením, pretože sa nepredpokladalo, že by Husiovia mali rakety s dlhým doletom. Špekulovalo sa kvôli tomu, že môže ísť o strely vypálené z Iránu, to ale zatiaľ nikto nepotvrdil.

Spomínaná strela Zolfaghar, ktorá je poháňaná tuhými pohonnými hmotami a ktorú je možné vystreľovať z mobilných zariadení, má odhadovaný dolet cca 700 km. V roku 2019 síce Irán ukázal vylepšenú verziu Dezful, ale tá má mať dolet iba 1000 km. Al-Džauf, odkiaľ bola strela vypálená a ktorý sa stal terčom odvetného náletu, sa nachádza 1350 km od Abú Zabí.

Biden plánuje poslať vojakov do východnej Európy

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA