Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Poľsko vypovedalo zmluvu o plynovode Jamal s Ruskom

Zverejnené:

Upravené: 23. mája 2022 o 17:59

325

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Poľsko vypovedalo zmluvu o výstavbe siete plynovodov na svojom území, ktorú v roku 1993 podpísalo s Ruskom. 

Oznámila to ministerka životného prostredia Anna Moskwová. Vláda podľa nej príslušnú rezolúciu prijala 13. mája. Zmluva z 25. augusta 1993 bola podpísaná vo Varšave a predpokladala, že na poľskom území vznikne sieť plynovodov.

Zmluva podpísaná takmer pred 30 rokmi má niekoľko dodatkov, posledné úpravy podpísali poľskí a ruskí predstavitelia 29. októbra 2010. Ministerka povedala, že ide o medzivládnu zmluvu, takže poľské ministerstvo zahraničia o rozhodnutí vlády Moskvu upovedomí písomne.

„Vláda roky dôsledne presadzovala stratégiu diverzifikácie zdrojov dodávok plynu do Poľska. My sme sa pripravili na to, že zmluvu s Gazpromom ukončíme na konci roku 2022 a že z Ruska už nebudeme žiadny plyn kupovať,“ povedala ministerka poľskej agentúre PAP. Dodávky plynu potrubím do Poľska zaisťuje práve ruská plynárenská spoločnosť Gazprom.

„(Poľská plynárenská spoločnosť) PGNiG v roku 2019 ukončila a už neobnovila zmluvu o dodávkach plynu z Ruska, takzvanú zmluvu Jamal. Zmysluplnosť vládneho rozhodnutia zameraného na dosiahnutie úplnej nezávislosti na ruskom plyne potvrdila ruská agresia voči Ukrajine. Vždy sme vedeli, že Rusko nie je spoľahlivým partnerom. V rokoch 2006, 2009 a 2014 sme videli, ako Rusko opäť bezdôvodne prerušilo dodávky,“ povedala ministerka.

Starbucks odchádza z ruského trhu po takmer 15 rokoch

Jamal funguje v súlade s európskym právom

Moskwová dodala, že od roku 2010 je prevádzkovateľom plynovodu Jamal na poľskom území poľská spoločnosť Gaz-System. „Ako išli roky, poľský prevádzkovateľ úspešne zvýšil kontrolu nad plynovodom, a to v súlade s európskym právom,“ povedala ministerka. „V roku 2022 sme prijali zákon, ktorý stanovuje, že prevádzkovateľ má právo na exkluzívne využitie majetku vlastníka tejto siete, v podstate aby boli plnené záväzky prevádzkovateľa,“ pokračovala.

Ministerka tiež povedala, že prevádzkovateľ bude zodpovedný za vydávanie podmienok prepájania sietí a za uzatváranie a napĺňanie zmlúv o pripájaní k sieti. „Tiež bude stanovovať ceny za prepravu plynu týmto systémom a predkladať ich na schválenie predsedovi (energetického regulačného úradu) URE. Úpravy medzinárodných zmlúv, ktoré nie sú v súlade s európskym právom, by nemali byť záväzné,“ povedala poľská ministerka.

Moskwová tiež uviedla, že plynovod Jamal funguje spôsobom, ktorý plne vyhovuje európskemu právu. Z toho dôvodu je umožnený aj takzvaný obrátený tok plynu, takže plyn sa dá posielať do Poľska aj z Nemecka. Plynovod Jamal bol inak postavený preto, aby dodával plyn z Ruska do Poľska a ďalej do Nemecka.

Rozhodnutie poľskej vlády zmluvu s Ruskom vypovedať je podľa ministerky logický krok, vzhľadom na to, že Rusko prestalo plyn do Poľska dodávať. „Keď Rusko de facto porušilo podmienky zmluvy tým, že nás odstrihlo od dodávok, poľská vláda ju začala považovať za nezáväznú, pretože boli porušené dôležité podmienky,“ povedala Moskwová.

Gazprom 26. apríla poľskú firmu PGNiG informoval, že dodávky plynu sa od 27. apríla zastavia, pretože poľský podnik odmietol za plyn platiť v rubľoch. Rusko začalo platby vo svojej mene vyžadovať po invázii na Ukrajinu, keď naň západné krajiny uvalili sankcie.

Ruský diplomat v OSN potvrdil svoju rezignáciu protestom proti Putinovi

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA