Sociálne siete

ZAHRANIČIE

V Británii začína najväčší železničný štrajk od roku 1989

Zverejnené:

Upravené: 21. júna 2022 o 9:09

372

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V Británii začína podľa BBC najväčší železničný štrajk od roku 1989. Na 40 000 železničiarov štátnej spoločnosti Network Rail a 13 ďalších prevádzkovateľov železníc bude v utorok, vo štvrtok a v sobotu bojovať za zvýšenie miezd.

K utorkovému štrajku sa chcú pripojiť aj zamestnanci spoločnosti Transport for London (TfL), ktorá prevádzkuje londýnske metro.

Štrajk bol vyhlásený po tom, čo v pondelok zlyhalo rokovanie medzi zástupcami železničných spoločností a zväzom britských železničných, námorných a dopravných odborov (RMT).

Odborári požadujú aspoň sedempercentné zvýšenie miezd, ktoré by vyvážilo zvýšené životné náklady. Zamestnávatelia ale ponúkli len dve percentá s možným navýšením o ďalšie percento, pokiaľ budú odbory súhlasiť s navrhovanými škrtmi a zmenami v pracovných postupoch.

„Putin nebude rozhodovať o tom, koho medzi seba pozveme“ povedala šéfka Európskej komisie

Generálny tajomník RMT Mick Lynch povedal BBC, že škrty vo výške štyroch miliárd libier v rozpočtoch železničných prevádzkovateľov aj londýnskeho dopravného podniku povedú k prepúšťaniu, zmrazovaniu miezd aj k nižším dôchodkom.

Minister dopravy Grant Shapps poslancom povedal, že vláda už nemôže železničným odborom tolerovať spôsob, ktorým využívajú svoje právo na štrajk „bez ohľadu na to, ako narušia práva ostatných“.

Shapps ďalej uviedol, že riešením by bol zákon, ktorý nariadi železničným spoločnostiam zachovať základný stav zamestnancov aj počas štrajku.

Žiadny zástupca vlády sa nezúčastnil rokovaní medzi zamestnávateľmi a odbormi. Tieňová ministerka dopravy Louisa Haighová označila vyjednávanie za „švindle“, ktorý vládni ministri vopred predurčili na zlyhanie, píše BBC.

Spoločnosť Network Rail vyzvala cestujúcich, aby jazdili vlakom len v najnutnejších prípadoch, a vydala špeciálny cestovný poriadok platný do nedele, podľa ktorého bude v prevádzke asi 20 percent spojov. Železničná doprava bude obmedzená do konca týždňa aj mimo štrajkových dní a očakávajú sa dopravné zápchy na cestách.

Dve mníšky boli obvinené po nahlásení zneužívania postihnutých detí v opatrovateľskom dome

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA