Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Viktor Orbán chce vytvoriť novú európsku platformu pre pravicové sily

Poľsko, Taliansko a Maďarsko sa pokúsia reorganizovať európsku pravicu, uviedol maďarský premiér Viktor Orbán deň po tom, ako jeho strana Fidesz definitívne opustila Európsku ľudovú stranu.

Zverejnené:

Upravené: 19. marca 2021 o 16:09

261

orban
Viktor Orbán, foto: SITA/AP Photo/John Thys

REKLAMA

SITA

BUDAPEŠŤ –  Maďarský premiér Viktor Orbán plánuje vytvoriť novú európsku platformu pre pravicové sily. Ako uviedol v piatok v rozhovore pre štátny rozhlas, o problematike už hovoril s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim a bývalým talianskym ministrom vnútra Matteom Salvinim. Ich politické strany sú ideologickými spojencami Orbánovho Fideszu.

„Poľsko, Taliansko a Maďarsko sa pokúsia reorganizovať európsku pravicu. Čoskoro sa stretneme a budeme plánovať budúcnosť,“ povedal Orbán.

Maďarský premiér poskytol rozhovor deň po tom, ako jeho strana Fidesz vo štvrtok definitívne opustila Európsku ľudovú stranu (EPP). Krok bol vyvrcholením dlhoročných konfliktov, predovšetkým pre postoje Maďarska k demokratickým hodnotám či častú protieurópsku rétoriku. Vystúpenie Fideszu z EPP bolo prakticky už iba formalita, keďže členovia strany odhlasovali odchod ešte pred dvomi týždňami.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA