Sociálne siete

Zaujímavosti

Zlepšovanie kvality života na vidieku? Počujme volanie Zeme a chudobných

Jeden z permakultúrnych princípov hovorí: Ži na okraji, je tam viac života.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 8:17

783

vidiek
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Sven Fischer

REKLAMA

BRATISLAVA – Počuli ste už niekedy o hnutí Kresťan na vidieku?  Iniciatíva sa snaží približovať napríklad environmentálne témy a sprostredkovať ich verejnosti čo najzrozumiteľnejšie, ale stále odborne. Ich hlavným mottom je: „Chceme, aby sa ľuďom na vidieku dobre žilo.“

Ďalej upozorňujú na potreby, ktoré ľuďom na vidieku vznikajú – aby tu bola práca, infraštruktúra, vzdelávanie, zdravotná starostlivosť, ohľaduplné poľnohospodárstvo, spravodlivé spravovanie verejných vecí či dobrá spolupráca medzi cirkvou a samosprávou.

Víziou iniciatívy Kresťan na vidieku je teda zlepšovanie kvality života na vidieku. „Napĺňame ju tým, že sa usilujeme informovať, vzdelávať a prepájať ľudí a súčasne ponúkať riešenia pre sebestačnejší život na vidieku. Základnými piliermi nášho úsilia sú kresťanská láska, angažovanosť, inovatívnosť, spolupráca a udržateľnosť,“ hovorí hnutie.

A pre koho to robia? Pre mladých ľudí na vidieku a tých, ktorí plánujú žiť na vidieku. Nielen kresťania žijúci na vidieku, ale i široká verejnosť. „Naše úsilie je motivované encyklikou pápeža Františka LAUDATO SI,“ vysvetľuje hnutie. Medzi oblasti ich záujmu patrí vzdelávanie, zamestnanosť, komunitný život, životné prostredie a duchovný rozvoj.

Diskusia: Počujme volanie Zeme a chudobných

A práve o tejto oblasti sa bude hovoriť už v utorok (11. mája 2021 o 19:00 h) počas online diskusie s názvom Počujme volanie Zeme a chudobných s Ivanou Németovou. Diskusiu, ktorá je dostupná zdarma a pre všetkých, organizuje iniciatíva The Economy of Francesco CZ/SK TALKS.

Ivana Németová študovala záhradnú architektúru v Nitre, absolvovala permakultúrny dizajnérsky kurz, no záhradka je skôr jej hobby. Pôsobí na Sigorde v Centre rómskej misie a pracuje vo Fóre života v projekte Sieť pomoci, ktorý jej umožňuje robiť to, čo má zmysel. Pôsobila aj na Luníku IX. a vo viacerých útulkoch pre ľudí bez domova. Momentálne rozvíja už spomínanú iniciatívu Kresťan na vidieku. Je tiež vo formácii zasvätených panien Ordo virginum v Košickej arcidiecéze.

Témy diskusie:

  • Čo nás môže permakultúra naučiť o chudobných?
  • A čomu nás môžu naučiť chudobní o prírode?
  • Ktoré permakultúrne princípy sa dajú využiť pri práci s Rómami?
  • A kto vlastne Rómovia sú?
n

Zdroj: Facebook/The Economy of Francesco CZ/SK

Diskusie a Františkova ekonomika

Františkova ekonomika je iniciatíva, ktorú spustil pápež František a v ktorej vyzýva mladých ekonómov, podnikateľov a osobnosti z tohto prostredia k zmene životného štýlu, aby ekonómia dostala ducha v zmysle udržateľnosti, spravodlivosti a nevylučovala nikoho. Spomínané diskusie sa konajú online každý druhý utorok v mesiaci.

 

REGISTRÁCIU a všetko o online diskusii nájdete TU.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA