Sociálne siete

Zdravie

Maskovaná hypertenzia? Vysoký krvný tlak sa môže hrať s lekármi na schovávačku

Vedeli ste napríklad o tom, že vysoký krvný tlak (hypertenzia) patrí k problémom, o ktorých sa niekedy dozvieme až neskoro, a to vtedy, keď spôsobí napríklad cievnu mozgovú príhodu, zlyhávanie srdca, poruchy funkcie obličiek a ďalšie?

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 7:56

1172

lekar
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Ak si človek doma opakovane nameria vysoký krvný tlak, no príde k lekárovi a tam sú hodnoty jeho tlaku krvi v poriadku, malo by sa to riešiť – spozornieť by mal aj pacient a rovnako aj lekár.

Maskovaná hypertenzia je celkovo nový pojem. Na to, že sa vysoký krvný tlak občas hrá s lekármi na schovávačku, sa prišlo len nedávno. Niekoľko rôznych výskumov ukázalo, že maskovaná hypertenzia je častým javom a postihuje zhruba pätinu až tretinu populácie. Vyžaduje si o to viac pozornosti, lebo sa netýka len dospelých mužov a žien, ale rovnako aj detí a dospievajúcich. A aké sú teda príčiny maskovania hypertenzie?

Štatistiky potvrdzujú, že približne 10 % dospelých má syndróm bieleho plášťa, teda majú skutočne vyššie hodnoty krvného tlaku, keď ich čaká vyšetrenie v ambulancii lekára, pričom doma, v bežnom živote, ho majú úplne v poriadku a rovnako, zhruba 10 % dospelých má maskovanú hypertenziu. Čo to znamená?

  • 10 % dospelých sa lieči na hypertenziu zbytočne práve pre fenomén bieleho plášťa
  • A približne 10 % sa nelieči vôbec, prípadne sa lieči nedostatočne (dôvodom je maskovaná forma)

Doposiaľ sa nepodarilo zistiť, prečo tlak v bežnom živote abnormálne stúpa a pred lekárom sú hodnoty v poriadku, do úvahy však prichádza niekoľko negatívnych vplyvov. Patria sem fajčenie, diurnálny rytmus, čiže kolísanie a stúpanie aktivity organizmu počas 24 hodín, vysoká variabilita krvného tlaku a doba dňa, alkohol, znížená fyzický aktivita, alebo aj vplyv dlhodobého státia, zvýšený príjem kofeínu alebo energetických nápojov, ale aj užívanie hormonálnej antikoncepcie, či zvýšená reaktivita na denné stresové faktory.

Lekári však pacientov varujú pred ignorovaním tohto javu. Tak ako bežná hypertenzia, tak i tá maskovaná je veľmi nebezpečným rizikom. Pokiaľ je prehliadaná a nelieči sa, môže viesť k nepríjemným, až fatálnym následkom. Preto, ak  opakovane namerané hodnoty tlaku v domácom prostredí nesedia s hodnotami opakovane nameranými u lekára, odporúča sa viesť si zápisky a informovať o nich svojho lekára. Lekári dnes aj vďaka iniciatíve Charta 70/2023 robia všetko preto, aby boli pacienti s hypertenziou pod kontrolou a lepšie chránení. Lekári ale pripomínajú, že vyšetrenia bez spolupráce pacienta sa robiť nedajú a vyzývajú ich k aktivite.

gauc

Zdroj: Facebook/Môj gauč

O tejto problematike sa môžete dozvedieť viac aj na facebookovej stránke Môj gauč. Aktuálne tu prebieha množstvo zábavných, „gaučových“ aktivít, no od 17. mája 2021 prinesie táto stránka týždeň plný zdravia, rozhovory s lekármi z rôznych kútov Slovenska, dokonca online poradňu. Hypertenzia totiž nie je iba problémom starších ľudí, čoraz častejšie zasahuje mladých ľudí v produktívnom veku. A je to práve z dôvodu nevhodného životného štýlu a pričastého, nesprávneho „gaučovania“.

„Naučme sa hypertenziu spolu dostať pod kontrolu, naučme sa prežívať svoje životy plnohodnotnejšie a kvalitnejšie.“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA