Sociálne siete

Cestovanie

Český Krumlov láka turistov na pôvodnú architektúru. Ubytovať sa môžete v 500-ročnej veži

Krumlovská veža by mohla slúžiť aj ako kulisa pre nejednu rozprávku o Bielej pani. Dnes však svoje priestory poskytuje skôr hosťom, a tak si na ňu (pani v bielom) budete musieť chvíľu počkať.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 8:01

1379

krumlovska veza
Krumlovská veža, zdroj: AMAZING PLACES

REKLAMA

BRATISLAVA – Na juhu u našich českých susedov je jedno miesto, z ktorého dýcha história každým jedným krokom, kdekoľvek vykročíte. Nazývajú ho aj perlou južných Čiech a jeho okolie spoznáte vďaka typickým bielym domčekom, pozornosť tiež pútajú oblé tvary fasád. Reč je o meste Česky Krumlov, posadené medzi zákutiami rieky Vltavy, ktorá ho dokola obmýva a s počtom obyvateľov blížiacim sa k 15-tisíc. A že ide o výnimočné miesto potvrdzuje zároveň fakt, že od roku 1992 je na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Jeho návštevu odporúča aj portál Amazing Places.

Nachádza sa tu množstvo múzeí a galérií, remeselných dielní či obchodíkov so suvenírmi. Treba spomenúť aj synagógu, historické predmestie Plešivec, nechýbajú tu cirkevné stavby – napríklad Kostol sv. Jošta (pôvodný gotický kostol je dnes múzeom bábok), bývalý Minoritský kláštor.

Český Krumlov

Český Krumlov, zdroj: pixabay/essuera

Okrem Vnútorného mesta je pre turistov zaujímavá historická časť Latrán, kedysi bola táto štvrť samostatným mestom. Latrán je spojený s Vnútorným mestom, ktoré ponúka spleť niekoľkých ulíc z nezmenenou architektúrou od jej založenia, dreveným Lazebnickým mostom.

Za zmienku stojí gotický Kostol sv. Víta postavený počas rokov 1408 – 1439 na Kostelnej ulici. Renesančná stavba radnice zas pochádza z druhej polovice 16. storočia, nájdete ju na Námestí Svornosti.

Dominantou rázovitého mesta je určite Zámok Český Krumlov, ktorý postavili pred rokom 1253 v gotickom štýle, neskôr ho prestavali do renesančného slohu. Vedeli ste ale, že po Pražskom hrade je to najrozsiahlejší zámocký areál v Českej republike?  Jeho súčasťou je Dolný hrad, veža a Horný hrad.  Zámok a zámockú záhradu, ktorú postavili v druhej polovici 16. storočia vo francúzskom štýle, spája most Na plášti. Ten postavili v roku 1764.

cesky krumlov

Český Krumlov, zdroj: pixabay/peter89ba

Biela pani? V tejto veži budete mať pocit, že práve prešla chodbou
krumlovska veza

Krumlovská veža, zdroj: AMAZING PLACES

Mestečko ponúka hneď niekoľko ubytovaní a jedným takým, ktorý môžeme nazvať zážitkovým, je aj Krumlovská veža. Do súkromného vlastníctva prešla v roku 1990, v tom čase tu otvorili Penzión vo veži.

Navyše bola v roku 2008 zaradená na zoznam „Unikátnych hotelov sveta“. Svoju históriu si píše od roku 1505, s citom ju zrekonštruovali poslední majitelia v roku 2016, ktorí tento priestor odkúpili rok predtým.

Podobných veží je málo
Krumlovská veža

Krumlovská veža – kúpeľňa, zdroj: AMAZING PLACES

Nezabudnuteľné ubytovanie v stredovej strážnej veži je o to vzácnejšie, pretože v celej Európe sa nachádzajú len ďalšie dve podobné veže, kde sa môžete ubytovať.

Veža sa nachádza 200 metrov od brány Krumlovského zámku v mestskej časti Latrán, neďaleko pivovaru Eggenberg a široko ďaleko budete môcť spočinúť pohľadom na citlivo zrekonštruované stredoveké domy.

Veža sa môže pochváliť jednou dvojlôžkovou izbou s názvom Rytierova izba a dvomi apartmánmi – Archivárova izba či Lovcova izba, pričom staré tu dopĺňa nové a naopak.

Drevený a starožitný nábytok ide ruka v ruke s celou atmosférou stavby a nijako si neprekážajú, dotvárajú dokonalý zážitok z ubytovania.

HAHDR

Krumlovská veža – interiér, zdroj: AMAZING PLACES

Tipy v okolí?

Okolie je rajom pre chalupárov, milovníkov histórie, kraj je známy aj svojimi rybníkmi. Pohorie Šumava, vodná nádrž Lipno a stará známa dedinka Hoštice u Volyňe lákajú množstvo turistov. Práve spomínané Hoštice sú miestom, kde sa natočila populárna česka trilógia Slunce, seno…

Zdroj: Amazing Places

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA