Sociálne siete

Veda a technika

Svet bez dymu: Profesor Dohorel prišiel so svojím laboratóriom aj na Slovensko

Profesor Albert Dohorel, fiktívna postava s reálnym hlasom práve v týchto dňoch komunikuje s návštevníkmi svojho laboratória v hlavnom meste. A tak Dohorel vďaka unikátnej interaktívnej technológii motion capture live mohol navštevníkom položiť otázku a fungovalo to i naopak. Polovičný Slovák narodený vo Švajčiarsku na otázky hostí pohotovo reagoval.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 8:12

1262

Laboratorium vnutro
Laboratórium ponúka pokusy a najnovšie technologické poznatky týkajúce sa Sveta bez dymu. Zdroj: PMI

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Profesor Albert Dohorel má svoje korene práve na Slovensku, pretože jeho mama pochádza zo Zvolena, otec je Švajčiar a tu sa aj narodil. Odmalička ho fascinovala veda a technika, robil rôzne pokusy. Zmajstroval bezdymový model sopky, vymyslel bezdymové vonné tyčinky či bezdymovú udiareň klobás. Väčšinu svojho života venoval a venuje myšlienke sveta bez dymu.  A aj keď v skutočnosti ide o fiktívnu postavu, jeho osobnosť v týchto dňoch ožíva v Bratislave.

Vďaka využitiu najmodernejších technológií, rovnako aj originálnych prvkov, ktoré sú vytvorené na mieru, tak môže rozprávať množstvo vedeckých faktov, ale taktiež reaguje aj so svojím publikom. Pohotovo dokáže reagovať na akýkoľvek podnet či zdvihnúť varovný prst, ak chce niekto stlačiť červené tlačítko v laboratóriu. Vybraným návštevníkom dokonca umožní „pohľadiť“ svoje obľúbené papuče, prípadne si ich na chvíľu aj požičiať.

Laboratórium Svet bez dymu

Spoločnosť Philip Morris (PMI) v týchto dňoch predstavuje nové interaktívne laboratórium „SVET BEZ DYMU“. Cieľom tejto osvetovej iniciatívy je priblížiť dospelým fajčiarom a ich blízkym vedu a výskum, ktoré stoja za modernými bezdymovými nikotínovými alternatívami, ktoré pomáhajú zlepšiť kvalitu života pomocou odstránenia cigaretového dymu.

Vaticky

Názorná ukážka – porovnanie aerosólu z bezdymového zariadenia a dymu z klasickej cigarety. Zdroj: PMI

Doterajšie vedecké poznatky z tejto oblasti sú verejnosti dostupné zrozumiteľnou formou, ktorá má pomôcť pochopiť a vybudovať dôveru k menej škodlivým alternatívam v porovnaní s fajčením klasických cigariet. Okrem interaktívnej webovej stránky bude unikátne laboratórium virtuálneho vedca profesora Dohorela prvýkrát predstavené v Bratislave na námestí pri obchodnom centre Eurovea. GlobalNews o tom informovala spoločnosť PMI prostredníctvom tlačovej správy.

Spomínaná spoločnosť sa výskumu a vývoju bezdymových alternatív cigariet venuje viac ako dvadsať rokov s ambíciou umožniť dospelým fajčiarom, ktorí by inak pokračovali vo fajčení cigariet, prechod na menej rizikový variant. Do vývoja a vedy v tejto oblasti investovala  viac ako 8 miliárd USD a vo svojom švajčiarskom vývojovom centre zamestnáva viac ako 430 vedcov, inžinierov a expertov. Tí sa okrem výskumu podieľajú na vôbec najrozšírenejších klinických štúdiách v tabakovom a nikotínovom priemysle na svete.

„Veríme, že každý dospelý fajčiar má právo na prístup k vedecky podloženým informáciám o bezdymových alternatívach, ktoré sú pre jeho zdravie, oproti klasickým cigaretám, preukázateľne lepšou voľbou. Preto v snahe informovať širšiu verejnosť o výsledkoch vedeckého pokroku na tomto poli prichádzame s iniciatívou „Svet bez dymu“. Prostredníctvom tejto aktivity  sa dospelým slovenským fajčiarom snažíme názorne vysvetliť rozdiel medzi horením a zahrievaním tabaku, čo horenie so sebou prináša a prečo nastal čas zvážiť lepšie alternatívy. Najmodernejšie technológie 21. storočia nám dnes túto šancu dávajú,“ hovorí Petr Šedivec, generálny riaditeľ Philip Morris Slovensko.

Svet Bez Dymu  www

Interaktívne laboratórium slávnostne otvoril Petr Šedivec, generálny riaditeľ Philip Morris Slovensko. Foto: PMI

Čo hovorí prieskum?

„Z najnovších prieskumov vyplýva, že menej ako polovica dospelých slovenských fajčiarov označuje za hlavnú príčinu škodlivosti fajčenia pre ľudské zdravie práve chemické látky, ktoré vznikajú počas horenia tabaku. Pritom sú to práve tieto látky, ktoré spôsobujú ochorenia spojené s fajčením. Odborníci sa zhodujú, že nikotín, ktorý je síce návykový a nie je bez rizika, nie je hlavnou príčinou týchto ochorení,“ informuje PMI v tlačovej správe.

Profesor Dohorel a jeho laboratórium

Dospelí návštevníci sa v prostredí laboratória dozvedia, aké sú hlavné riziká spojené s fajčením klasických cigariet a čo sa deje pri procese spaľovania tabaku. Zoznámia sa aj s hlavnými faktami o nikotíne, rovnako ako s princípmi fungovania moderných bezdymových alternatív v porovnaní s klasickými cigaretami a rozdielmi medzi nimi. Sprievodcom iniciatívy je virtuálny popularizátor vedy profesor Dohorel, ktorý jednotlivé fakty zrozumiteľne vysvetľuje v sérií tematických videí.

Peter Gecik

Hlas a pohyby prepožičal profesorovi Dohorelovi herec Peter Gecík, zdroj: PMI

Originálne na Slovensku vyvinuté laboratórium využíva najmodernejšie technológie – digitálne röntgeny a holografické boxy. Výnimočné je najmä využitie moderných technológii, vďaka ktorej ožívala tieto dní aj fiktívna postava Alberta Dohorela v Bratislave.

Hlas mu prepožičal slovenský herec Peter Gecík, čím bolo možné sa porozprávať naživo s virtuálnou postavou. Pýtali sme sa ho aj na to, či on sám fajčil. Odpoveďou bolo hlasné NIE.

Moderná technológia tzv. motion capture alebo mocap je technológia záznamu pohybu tela a hlavy človeka, a to vrátane mimiky. Takto vytvorený záznam je prenesený na vopred vytvorený digitálny model, ktorý následne ožíva. Prostredníctvom tejto technológie profesor Dohorel, tvár projektu a virtuálny sprievodca, sprevádzal svojimi osvetovými a vedeckými videami aj slovenských novinárov uplynulé tri dni.

dohorel

Zdroj: GlobalNews

Kedy a kde?

Vôbec prvýkrát bude laboratórium predstavené verejnosti v sobotu 8. mája na námestí pri nákupnom centre Eurovea v Bratislave, kde bude umiestnené až do 26. mája. So „Svetom bez dymu“ a profesorom Dohorelom sa môžete zoznámiť aj na www.svetbezdymu.sk.

profesor dohorel

Profesor Dohorel, zdroj: PMI

Tlacitko

Toto tlačidlo v laboratóriu určite nestláčajte, ani preto, aby ste zistili, čo sa stane. Zdroj: PMI

Bicykel

Bicykel profesora Alberta Dohorela, na ktorom prešiel švajčiarske Alpy so svojím dedom. Zdroj: PMI

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA