Sociálne siete

Cestovanie

Trenčiansky hrad, rímsky nápis na skale, historický hotel či Katov dom?

Mesto módy ponúka na jednom mieste toľko pamiatok, že kým všetky prejdete, nudiť sa tu určite nebudete. A tak prechádzka mestom bude príjemným prekvapením, spokojní budú nielen fanúšikovia histórie, ale aj zaľúbený pár, ktorý hľadá ideálne miesto na romantickú prechádzku, rodiny s deťmi či gurmáni, ktorí vyhľadávajú tie najlepšie gastronomické zariadenia.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 8:12

2217

trencin elizabeth
Dominantou mesta je Trenčiansky hrad a Hotel Elizabeth. Hradná skala. Zdroj: Amazing Places/Hotel Elizabeth

REKLAMA

BRATISLAVA – Keď sa povie Trenčín, tak sa automaticky každému toto mesto spája s uhorským šľachticom – pánom Váhu a Tatier – Matúšom Čákom Trenčianskym. A, samozrejme, je známy vďaka svojej dominante – Trenčianskemu hradu. Veď z najvyššej Matúšovej veže je úžasný výhľad na veľkú časť Považia. Históriou presiahnutá lokalita má svojim návštevníkom čo ponúknuť.

Mnohí si toto mesto na Považí, ktoré leží na rieke Váh, tiež spájajú s historickým Hotelom Elizabeth, ktorý sa nachádza priamo pod stredovekým hradom a v ktorom sa snúbi kus histórie s modernou. A tých zaujímavých zastávok tu môže byť pokojne viac. Lokalitu odporúča aj český startup Amazing Places.

Vedeli ste o tom, že práve Trenčín je jedno z troch najstarších slovenských miest? A ďalšou zaujímavosťou je, že Trenčiansky hrad, ktorý si svoju históriu píše od 11. storočia,  patrí spolu so Spišským hradom a Devínom medzi najrozsiahlejšie hrady v Európe. Mesto sa stalo v druhej polovici 19. storočia významným obchodným a priemyselným centrom stredného Považia, vznikali tu postupne podniky, postavili železnicu, neskôr sa tu darilo rôznym oblastiam priemyslu – odevníctvo, potravinárstvo, strojárstvo. Považuje sa tiež za mesto módy.

hotel hrad retus

Pohľad na Hotel Elizabeth a v pozadí Trenčiansky hrad. Zdroj: Amazing Places/Hotel Elizabeth

Pamiatky na každom kroku

O prítomnosti rímskych vojakov pred takmer dvetisíc rokmi na tomto území svedčí nápis, ktorý je vytesaný do masívneho skalnatého brala pod hradom.

Hotel ElizabethM

Rímsky nápis z roku 179. Zdroj: Amazing Places/Hotel Elizabeth

Nápis z roku 179, ktorý nájdete v tesnej blízkosti Hotela Elizabeth, je venovaný pamiatke víťazstva Rimanov nad germánskymi Kvádmi. V rokoch 1915 – 1916 bol na hradnej skale pri spomínanom hoteli vytesaný reliéf Víťaznej Hungárie – symbol hrdinstva bývalého Uhorska.

Mierové námestie bolo v roku 1987 vyhlásené za Mestskú pamiatkovú rezerváciu a určite, keď tu budete, sa musíte ním prejsť.

V roku 2018 prešlo kompletnou rekonštrukciou. Za zmienku určite stojí Morový stĺp Najsvätejšej Trojice na spomínanom námestí, ktorý dať postaviť v roku 1712 gróf Mikuláš Ilešházi – pripomína obdobie epidémií, počas ktorej zomrelo v Trenčíne viac ako tisíc ľudí.

Ďalšou dominantou námestia je Piaristický kostol sv. Františka Xaverského a patrí medzi najkrajšie sakrálne barokové pamiatky na Slovensku. Základný kameň rímskokatolíckeho kostola, ktorý bol pôvodne jezuitský, položili jezuiti v roku 1653. Kostol bol v roku 1708 vo vnútri zničený požiarom, ale na prelome rokov 1711-1712 začína na ňom pracovať jezuitský fráter, architekt a maliar tirolského pôvodu Christoph Tausch.

trencin

Dominantou mesta je Trenčiansky hrad a Hotel Elizabeth. Hradná skala. Zdroj: Amazing Places/Hotel Elizabeth

Maľby na strope kostola poukazujú na život sv. Františka Xaverského, patróna kostola a mesta. Maľba nad presbytériom predstavuje svätca. Ktorého nesú anjeli k Najsvätejšej Trojici a tá ho prijíma. Chórus patrí maľbe samotného patróna ako misionára žehnajúceho kňaza a kazateľa, ktorý sa vznáša na oblakoch medzi anjelmi.

hradna skala

Hradná skala. Zdroj: Amazing Places/Hotel Elizabeth

Medzi zastávky si dopíšte i kryté renesančné Farské schody z roku 1568 a sochu sv. Jána Nepomuckého. Prechádzka romantickou cestičkou dláždenou kamennými kockami vás zas privedie do obávaného Katovho domu na Matúšovej ulici. Je to jediná renesančná budova tohto typu v meste, ktorá si zachovala svoju pôvodnú podobu.

Na Mariánskom námestí v blízkosti Farského kostola Narodenia Panny Márie objavíte gotickú stavbu z 15. storočia – Karner sv. Michala – kaplnka, v ktorej podzemí sa nachádzala kostnica. Tu ukladali pozostatky zosnulých.

V Trenčíne je tých možností, čo vidieť, skutočne dosť – ak budete mať dosť času, tak si môžete zájsť ešte obzrieť synagógu na Štúrovom námestí, ktorá sa do obdobia druhej svetovej vojny používala na neologické účely. Za vedomosťami sa dá ísť do múzea,  ktoré bolo kedysi Župným domom, za umením zas do Galérie Miloša Alexandra Bazovského a neobíďte budovu pôvodného jezuitského kláštorného kolégia – Ranobarokový kláštorný komplex na Mierovom námestí, dnes je sídlom Piaristického gymnázia.

trencin

Trenčín, zdroj: Pixabay/jandzur

História s modernou

A keď už všetkých tých pamiatok má človek dosť, treba si doplniť energiu chutným jedlom, prípadne si užiť dokonalé ubytovanie priamo pod hradom s nádychom histórie. Oddychovať sa tu dá do slova a do písmena, na terase pri chutnej večeri, pri kávičke či dobrom drinku si len tak posedieť a nerušene sledovať okolie. A určite vyskúšať saunový svet v historickom nádychu, dámy si tiež môžu zájsť na kozmetiku.

Hotel ElizabethM

Zdroj: Amazing Places/Hotel Elizabeth

Unikátnu atmosféru v srdci Trenčína ponúka Hotel Elizabeth, kde nájdete všetko toto. Na svoje si príde každý labužník, nachádza sa tu totiž výnimočná reštaurácia, secesnú kaviareň, ďalej wellness centrum s hydromasážnym bazénom a štyrmi druhmi sáun. Z letnej terasy uvidíte aj spomínaný rímsky nápis.

Už na prvý pohľad je vidieť, že ide o výnimočný hotel. No a ešte väčšiu vážnosť tomu dodáva aj to, že je ako člen slovenskej a európskej asociácie historických hotelov aj nositeľom ocenenia za najlepší servis v rámci európskych historických hotelov.

Je populárny aj vďaka reštaurácii, kde môžete ochutnať stredomorské a rôzne medzinárodné špeciality, ale samozrejmosťou je i slovenská kuchyňa. Hotelová terasa zas ponúka dokonalý relax a ticho, aby si návštevník vychutnal vynikajúce jedlo pri pohári vína či koktejlu.

A ak sa budete chcieť cítiť na chvíľu ako rímski bohovia – tak jednoznačne treba zájsť do typických rímskych kúpeľov. Zaujímavá je aj ponuka masáží – od masáže lávovými kameňmi, havajskej masáže Lomi-Lomi až po detoxikačnú medovú masáž.

izba elizabeth

Luxusné izby a apartmány pre dokonalé pohodlie. Zdroj: Amazing Places/Hotel Elizabeth

Pár historických faktov

Pôvodne ho nazývali „Erszebet Szalo“ a postavil ho barón Armin Popperom, otvorený bol v roku 1902 ako centrum spoločenského a kultúrneho života Trenčína. V roku 1921 ho premenovali na Hotel Tatra, pričom šľachta sa tu stretla s dokonalým komfortom a službami viedenských zariadení. Pred niekoľkými rokmi (v období rokov 2010 – 2012) ho kompletne zrekonštruovali.

elizabeth chodba

Zdroj: Amazing Places/Hotel Elizabeth

Zdroj: AMAZING PLACES

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA