Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Zamestnanci Kremľa dostali mesiac na to, aby sa zbavili iPhonov

Zverejnené:

Upravené: 20. marca 2023 o 12:00

287

Zdroj: high-phone.com

REKLAMA

Globalnews

Zamestnanci administratívy prezidenta Ruska dostali pokyn, aby do konca marca zmenili telefóny iPhone na smartfóny iných značiek as iným operačným systémom.

Ruské vydanie „Kommersant“ s odkazom na zdroje.

„iPhone je všetko. Buď ho vyhoďte, alebo ho dajte deťom. Každý to bude musieť urobiť v marci.“

Na tieto informácie upozornili predstavitelia na seminári pre zamestnancov vnútropolitického bloku Putinovej administratívy, ktorý sa konal začiatkom marca v moskovskom regióne.

Podľa zdrojov publikácie je požiadavka na opustenie iPhone spôsobená bezpečnostnými úvahami – Kremeľ sa domnieva, že tieto gadgety sú náchylnejšie na hackerstvo a špionáž západných špecialistov v porovnaní s inými smartfónmi.

Zamestnancom Putinovej administratívy bolo odporučené nakupovať telefóny s operačnými systémami Android, čínskymi náprotivkami alebo Aurorou. Ten vyvinula ruská spoločnosť Open Mobile Platform, dcérska spoločnosť PJSC Rostelecom.

Zdroje hovoria, že možno Kremeľ dokonca kúpi nové „bezpečné“ telefóny pre svojich zamestnancov, aby im uľahčil opustenie amerického vybavenia.

Uvádzame tiež, že predstavitelia regionálnych domácich politických blokov tiež dostanú odporúčania, ako sa zbaviť iPhonu.

Kommersant poznamenáva, že podmienený domáci politický blok prezidentskej administratívy zahŕňa štyri oddelenia: o domácej politike, o verejných projektoch, o zabezpečovaní činnosti Štátnej rady, o rozvoji informačných a komunikačných technológií a komunikačnej infraštruktúry.

Zamestnanci prvých troch oddelení sa zapoja do kampane za voľbu ruského prezidenta-2024, ktorej prípravy sa začali už začiatkom roka 2023.

Uvádza sa tiež, že od konca minulého roka ruská vláda diskutuje s účastníkmi trhu o vyhliadkach na vybudovanie suverénneho mobilného ekosystému v Rusku, ktorý bude založený na technológiách nezávislých od západných IT gigantov. Os „Aurora“ bol vyvinutý v tejto logike.

Podľa webovej stránky projektu sa v súčasnosti predaj mobilných zariadení v tomto operačnom systéme vykonáva iba firemným a vládnym zákazníkom.

Nie je to prvýkrát, čo federálne úrady vydali odporúčania úradníkom týkajúce sa ich elektronickej komunikácie. V lete 2022 bolo ruským predstaviteľom odporučené, aby upustili od používania Zoomu v prospech domáceho Trueconf.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA