Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Zelenskyj opustil myšlienku vstupu Ukrajiny do NATO „už dávno“

Zverejnené:

Upravené: 9. marca 2022 o 13:57

706

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ukrajina sa vzdala ambícií na vstup do Severoatlantickej aliancie a navyše je pripravená hľadať kompromis ohľadom štatútu Krymu a separatistických republík Donbasu.

Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre americkú stanicu ABC News s tým, že mnoho požiadaviek Moskvy je úplne neprijateľných. Kompromis by sa však podľa Zelenského netýkal toho, že by Ukrajina uznala oblasť Donbasu za skutočne ruské územie.

Podľa Zelenského NATO úplne jasne ukázalo, že sa bojí stretu s Ruskom, Ukrajina sa tak ambíciou na vstup do aliancie vzdala. „Som pripravený viesť dialóg, nie kapitulovať. Nie je to o mne, je to o ľuďoch, ktorí ma zvolili. Pokiaľ ide o NATO, túto myšlienku som opustil už dávno. Potom, čo sme pochopili, že NATO nie je pripravené Ukrajinu prijať,“ povedal Zelenskyj v rozhovore pre stanicu ABC News, ktorá ho zverejnila na Youtube.

Pentagón odmieta poskytnúť stíhačky USA na zásobovanie Ukrajiny ako navrhuje Poľsko

„Ukrajina nechce byť krajinou, ktorá bude prosiť NATO na kolenách o prijatie. A ja nechcem byť taký prezident,“ dodal Zelenskyj s tým, že je ochotný sa baviť o štatúte Krymu a separatistických územiach Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky.

Podľa Zelenského je Ukrajina ochotná hľadať kompromis. Dodal ale, že nie je možné, aby Ukrajina uznala túto oblasť za výsostne ruské teritórium.

„Domnievam sa, že o bodoch (ruských požiadaviek) vzťahujúcich sa k dočasne okupovaným oblastiam (Krymu) a nikým okrem Ruska neuznaným republikám môžeme diskutovať a hľadať kompromis – nájsť zhodu na tom, ako budú tieto územia žiť ďalej. Pre mňa je dôležité, ako budú ďalej žiť ľudia z týchto oblastí, ktorí chcú byť súčasťou Ukrajiny,“ vysvetľoval ukrajinský prezident.

„Je potrebné, aby s nami Putin začal hovoriť. Aby začal dialóg. Namiesto toho, aby žil zatvorený v informačnej bubline. Pretože ja si myslím, že taká je situácia. A ja neviem, aké realistické informácie sa k nemu dostávajú,” vyhlásil ďalej ukrajinský prezident.

USA končia s ropou z Ruska, Británia plánuje ukončiť jej dovoz do konca roku 2022

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA