Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Na protestoch v Rusku nezákonne zatkli už viac ako 13-tisíc odporcov vojny

Zverejnené:

Upravené: 9. marca 2022 o 13:47

364

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Možnosť kritizovať politiku v Rusku, najmä inváziu na Ukrajinu, sa zúžila, vyhlásila v utorok vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová.

Na protivojnových protestoch už podľa nej ruská polícia nezákonne zadržala viac ako 13 500 účastníkov. Bacheletová tiež poukázala na „nezákonné prejavy nepriateľstva“ na oboch stranách konfliktu.

„Som naďalej znepokojená používaním represívnych zákonov, ktoré bránia uplatňovaniu občianskych a politických práv a kriminalizujú nenásilné správanie,“ povedala Bacheletová Rade OSN pre ľudské práva v Ženeve.

USA končia s ropou z Ruska, Británia plánuje ukončiť jej dovoz do konca roku 2022

Pri nedeľných akciách proti ruskej agresii zadržali úrady tisíce ľudí. Projekt OVD-Info, ktorý monitoruje policajné zásahy, informoval o viac ako 4 600 zadržaných v 65 ruských mestách. Ruské ministerstvo vnútra hlásilo 3 500 zatknutých.

Podľa Bacheletovej „vágna a príliš široká definícia“ extrémizmu a podnecovania k nenávisti viedla v Rusku k právnym interpretáciám, ktoré nie sú v súlade so záväzkami Moskvy v oblasti ľudských práv. „Ďalšie zákony kriminalizujúce okolnosti ‚diskreditácie‘ ozbrojených síl pokračujú týmto znepokojivým smerom,“ dodala Bacheletová.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová v pondelok v súvislosti s inváziou na Ukrajinu vyzvala ruské úrady, aby prepustili všetkých ľudí, ktorých zadržali za protesty proti vojne. „Putin zistí, že pravda sa nedá tak ľahko umlčať,“ vyhlásila šéfka EP po tom, čo ocenila odvahu ruských demonštrantov.

Súd v New Yorku uzavrel kauzu princa Andrewa, žalobu zamietol

Násilie z oboch strán

Bacheletová v utorok tiež vyzvala, aby bol umožnený odchod civilistom, ktorí uviazli v početných oblastiach konfliktu na Ukrajine. Pro-ukrajinskí aktivisti sú nezákonne zadržiavaní na východe Ukrajiny, zatiaľ čo ľudia považovaní za proruských sú bití, uviedla Bacheletová s odkazom na správy, ktoré dostal jej úrad.

„Opakujem svoju naliehavú výzvu na mierové ukončenie prejavov nepriateľstva,“ zdôraznila vysoká komisárka OSN pre ľudské práva.

V Rusku začali mnohí ľudia dávať najavo podporu ruským silám na Ukrajine pomocou písmena „Z“, ktoré umiestňujú napríklad na svoje automobily, domy alebo aj oblečenie. Symbol odkazuje na skutočnosť, že práve písmeno Z je vyobrazené na vojenskej technike nasadenej na Ukrajine.

Smer chce zvolať mimoriadnu schôdzu k zabezpečeniu energetických zdrojov

Naopak, odporcovia invázie Ukrajiny vyjadrujú nesúhlas s ruskými aktivitami na Ukrajine heslom „stop vojne“. Medzi ľuďmi však panujú obavy, že za jeho použitie alebo šírenie na sociálnych sieťach im môžu hroziť tresty, napríklad na základe novoprijatého zákona o „šírení klamlivých informácii“.

Norma, ktorá bola prijatá zhruba týždeň po začatí invázie na Ukrajinu, predpokladá pokuty alebo odňatie slobody až na 15 rokov za šírenie nepravdivých alebo diskreditujúcich správ o ruskej armáde alebo za výzvy na prijatie protiruských sankcií.

Na základe nového zákona už bolo v Rusku zatknutých 60 ľudí, uvádza nezávislý portál Meduza. V jednom prípade bola zatknutá žena z Krasnojarsku na Sibíri za to, že napísala slová „stop vojne“ do snehu. Na sociálnych sieťach sa tiež začalo šíriť video, na ktorom heslo napísané do snehu policajt ničí svojou nohou.

Ruské vedenie nepoužíva na označenie konfliktu na Ukrajine slovo vojna. Aktivity ruských síl na Ukrajine nenazýva slovom „invázia“, ale súslovím „špeciálna vojenská operácia“.

Prímerie na Ukrajine začalo platiť, oznámilo Rusko

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA