Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Pentagón odmieta poskytnúť stíhačky USA na zásobovanie Ukrajiny ako navrhuje Poľsko

Zverejnené:

Upravené: 9. marca 2022 o 11:51

702

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americké ministerstvo obrany oznámilo, že plán Poľska odovzdať stíhačky MiG-29 Spojeným štátom v snahe dostať ich na Ukrajinu nepovažuje za udržateľný. Podľa agentúry Reuters aj amerických médií tým Washington poľskú ponuku odmietol.

Varšava v utorok oznámila, že je ochotná bojové lietadlá dodať na americkú základňu v Nemecku, načo by boli odovzdané ukrajinskej armáde. Podľa Pentagónu však tento plán vzbudzuje značné obavy pre celú Severoatlantickú alianciu.

„Budeme s Poľskom a ďalšími spojencami NATO pokračovať v konzultáciách ohľadom tejto záležitosti a zložitých logistických výzvach, ktoré prináša, ale nedomnievame sa, že je poľský návrh udržateľný,“ povedal vo vyhlásení hovorca Pentagonu John Kirby. „Jednoducho nám nie je jasné, že by pre to existovalo zásadné odôvodnenie,“ dodal.

Johnson ponúka Slovensku vojenskú pomoc ohľadom utečencov z Ukrajiny

Nejasnosti okolo plánu, ktoré v utorok vzbudilo poľské oznámenie aj reakcia americkej strany, sú podľa agentúry AP vzácnym verejným nesúladom medzi členmi NATO. Aliancia sa zároveň snaží podporovať ukrajinskú armádu a nezabŕdať do širšieho konfliktu s Ruskom.

O snahe dodať Ukrajincom stíhačky iných európskych krajín sa podľa všetkého v zákulisí rokovalo už niekoľko dní. Poľsko nechcelo stíhacie lietadlá dodať Ukrajine s odvolaním sa na to, že priamo nie je stranou konfliktu, hoci Ukrajine predtým poskytlo zbrane. Namiesto toho ponúklo, že svoje stroje MiG-29 pošle na americkú základňu Ramstein v Nemecku. Ako by sa následne dostali na Ukrajinu ostalo nejasné.

Bezprostredne po oznámení Varšavy tiež nebolo jasné, ako sa k návrhu stavia Washington. Z následného vyjadrenia námestníčky šéfa americkej diplomacie Victorie Nulandovej vyplývalo, že USA poľská iniciatíva zaskočila.

„Z toho, čo viem, ich plán na dodanie lietadiel s nami vopred nekonzultovali,“ uviedla na adresu Poliakov Nulandová. Hovorca Pentagonu Kirby okrem iného uviedol, že „rozhodnutie o tom, či presunúť Poľskom vlastnené lietadlá na Ukrajinu musí v konečnom dôsledku urobiť poľská vláda“.

Rusko predtým varovalo, že podporu ukrajinských vzdušných síl treťou stranou by považovalo za jej zapojenie do konfliktu.

Prímerie na Ukrajine začalo platiť, oznámilo Rusko

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA