Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Manželia v Anglicku minuli 250 tisíc dolárov, aby sa zbavili Banksyho kresby na ich dome

Zverejnené:

Upravené: 27. mája 2023 o 13:38

509

Zdroj: The Times

REKLAMA

Globalnews

Britský pár minul 200 000 libier na odstránenie nástennej maľby pouličného umelca Banksyho, vytvorenej na stene ich domu.

Informoval o tom The Times.

Harry a Hokian Coutts z pobrežného mesta Lowestoft v Anglicku povedali, že život v dome s populárnym umeleckým dielom sa pre nich ukázal byť „prebúdzajúcou sa nočnou morou“.

Banksy vytvoril svoju nástennú maľbu zobrazujúcu obrovskú čajku na svahu domu v Lowestofte v roku 2021 ako súčasť série Great British Spraycation.

Spočiatku bol život v dome s Banksyho výtvorom pre manželov Couttovcov príjemný a práca tajomného pouličného umelca zvýšila hodnotu majetku. Zároveň to však majiteľom spôsobilo množstvo problémov.

Mestská rada v Lowestofte, ktorá chce chrániť novú turistickú atrakciu, povedala Couttsamovi, že môže vydať príkaz na udržanie práce, ale bude ju musieť udržiavať za ročné náklady 40 000 libier.

Milovníci umenia sa začali zoraďovať, aby videli nástennú maľbu. Našli sa však aj vandali, ktorí sa pokúsili nástennú maľbu premaľovať alebo odštiepiť jej časť, aby ju mohli predať na Facebooku. Preto si pár musel najať ochranku na vlastné náklady, aby monitoroval nástennú maľbu v noci.

Jedinou šancou pre Couttovcov vyriešiť tieto problémy bolo zbaviť sa samotnej nástennej maľby. Za týmto účelom bola stena so vzorom vystužená 12 vrstvami živice, sklolaminátu a piatich ton ocele predtým, ako ju žeriav odstránil v celom kuse.

Operácia na získanie 22-tonového umeleckého diela stála pár 200 000 libier, alebo takmer 250 000 dolárov. Couttovci teraz dúfajú, že nástennú maľbu predajú, aby pokryli náklady a nahradili ju kópiou.

Mestská rada uznala, že manželia majú právo odstrániť dielo zo svojho majetku a „Banksyho diela svojou povahou nemusia byť vždy trvalé“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA