Sociálne siete

Zaujímavosti

NASA spustila misiu „DART“ na ochranu zeme pred zrážkou s vesmírnym telesom

Zverejnené:

Upravené: 25. novembra 2021 o 17:18

1009

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americká vesmírna agentúra NASA v stredu začala misiu DART zameranú na prípravu ochrany zeme pred možným nebezpečenstvom zrážky s vesmírnym telesom.

Raketa spoločnosti SpaceX vyniesla z Vandenbergovej základne amerických vesmírnych síl v Kalifornii modul, ktorý zamieril k planétke Didymos, aby nárazom do jej menšieho súputníka ovplyvnil trajektóriu tohto binárneho systému.

Štart sa vysielal naživo na stránkach NASA. Raketa Falcon 9 v utorok 22:21 miestneho času vyniesla do vesmíru aparát, ktorý na jeseň budúceho roka dorazí k binárnemu systému planétky Didymos.

Priamym cieľom je malý mesiac Dimorphos, ktorý obieha okolo 780 metrov veľkého Didymosu. Náraz rýchlosťou 6,6 kilometra za sekundu by mal podľa expertov zmeniť oblety tohto menšieho telesa s priemerom okolo 160 metrov, a tým aj ovplyvniť trajektóriu dvojplanétky.

Čítajte viac: USA: Zamestnanec laboratória objavil fľaštičky s označením ,,Pravé kiahne“

Binárny systém Didymosu nepredstavuje nebezpečenstvo pre Zem. Bol iba vybraný na otestovanie možnosti ovplyvniť trajektóriu potenciálne nebezpečných telies pomocou kinetickej energie.

 

Výsledok misie budú skúmať odborníci pomocou teleskopov na Zemi, ale aj vďaka malému satelitu LICIA, ktorý sa včas oddelí a bude celý manéver dokumentovať. Študovať účinky misie DART (v preklade šípka) bude tiež misia Hera, ktorú by Európska vesmírna agentúra mala odštartovať v roku 2023 alebo 2024.

Súčasťou bude vyslanie dvoch malých satelitov, ktoré budú asteroidy všestranne skúmať. Na príprave jedného z nich, označeného APEX, sa popri švédskych, fínskych a nemeckých partneroch podieľajú aj českí odborníci.

Podľa NASA vedci zatiaľ identifikovali v relatívnej blízkosti Zeme cez 27 000 asteroidov, z ktorých takmer 10 000 je väčších ako 140 metrov. To je veľkosť, pri ktorej sa experti obávajú, že by takéto telesá mohli spôsobiť veľké regionálne škody. Zatiaľ ale nevedia o žiadnom rozmernejšom objekte, ktorý by mohol našu planétu v dohľadnej budúcnosti zasiahnuť.

ČAPUTOVÁ: ,,Potrebujeme prestať šíriť bludy o covide a počúvať odborníkov“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA