Sociálne siete

Zaujímavosti

Prvá kópia Ústavy Spojených štátov sa predala za viac ako 43,2 milióna dolárov

Zverejnené:

Upravené: 23. novembra 2021 o 15:59

973

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Vzácna pôvodná kópia americkej ústavy sa vo štvrtok v New Yorku predala za 43,2 milióna dolárov.

Informovala o tom aukčná sieň Sotheby’s, podľa ktorej je to najvyššia čiastka, za ktorú sa kedy historický tlačený dokument vydražil.

Totožnosť kupca nebola zverejnená. Zároveň nie je jasné, prečo s kúpou neuspela skupina kryptomenových fanúšikov známa ako ConstitutionDAO, ktorá na tento účel prostredníctvom crowdfundingu vybrala v kryptomene Ethereum v prepočte zhruba 47 miliónov dolárov, píše agentúra Reuters.

ConstitutionDAO informovala o svojom neúspechu svojich členov Twitteri s tým, že 17 437 prispievateľom vráti peniaze bez transakčných poplatkov.

Ústava Spojených štátov amerických bola podpísaná 17. septembra 1787 vo Filadelfii. Slávny štvorstránkový dokument je považovaný za predobraz ostatných demokratických konštitúcií sveta a zostáva základným zákonom, ovplyvňujúcim verejný aj súkromný život v USA.

Čítajte viac: Talianskej mafii odzvonilo: Najväčší proces od 80. rokov minulého storočia

Listinu po štyroch mesiacoch na záverečnom zasadnutí ústavodarného konventu podpísalo celkom 39 z 55 prítomných delegátov, medzi ktorými nechýbali neskorší americkí prezidenti George Washington, John Adams, Thomas Jefferson a ďalší „otcovia zakladatelia“.

Vydražená kópia je mimoriadne vzácna, pretože ide o prvé tlačené vydanie. Aukčná sieň Sotheby’s jej cenu odhadovala na 15 až 20 miliónov dolárov. Nakoniec sa aj s poplatkami predala za 43,2 milióna dolárov, víťaz aukcie pritom ponúkol len 41 miliónov dolárov.

„Toto je jedna z trinástich kópií oficiálneho vydania ústavy, ktoré sa zachovali z 500 vydaných výtlačkov na predloženie kontinentálnemu kongresu a na použitie delegátmi ústavodarného konventu. Ide o vôbec prvú podobu konečného textu ústavy,“ uviedla aukčná sieň.

Naposledy sa táto oficiálna kópia vydražila za 165 000 dolárov v roku 1988, keď ju získal newyorský developer a zberateľ amerických autogramov, dokumentov a rukopisov S. Howard Goldman. Podľa Sotheby’s peniaze z predaja poputujú nadácii jeho vdovy Dorothy Tapperovej Goldmanovej a budú použité na vzdelávacie programy o demokracii v USA.

VIDEO: Hrdinský taxikár zamkol atentátnika vo svojom aute. Terorista v ňom vybuchol sám

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA